Waarom Femke Halsema een goede burgemeester van Amsterdam zou zijn

Haar naam zingt al een tijdje rond. Ze wordt zelfs de favoriet genoemd voor de mooie post van hoofdstedelijk burgervader: wordt Femke Halsema de nieuwe burgemeester van Amsterdam?

GroenLinks is met 10 van de 45 zetels de grootste partij van de hoofdstad. Halsema als oud-partijleider zou dus geen gekke keus zijn. Het grootste bezwaar is dat het haar aan bestuurlijke ervaring ontbreekt, maar dat is volgens kenners niet direct een probleem.

“Ik heb haar zien opereren als bestuurder bij Stichting Vluchteling”, zegt econoom, invloedrijk bestuurder en D66-prominent Alexander Rinnooy Kan in de Volkskrant. “Daar maakte ze op mij een zeer goede indruk. Ze is analytisch erg sterk. Ook heeft ze een onderzoekscommissie geleid die een mooi advies schreef over behoorlijk bestuur in de semipublieke sector.”

“En fractievoorzitter zijn is bijvoorbeeld ook een hell of a job, dat zie ik van dichtbij”, zegt VVD-Kamerlid Jeanine Hennis. “Femke deed dat erg succesvol.” Ook D66-leider Alexander Pechtold steunt Halsema. “Het wordt tijd dat Amsterdam een vrouwelijke burgemeester krijgt. En Femke Halsema zou een goede zijn.”

Maar behalve een gebrek aan bestuurlijke ervaring is er ook de vraag of ze alle Amsterdammers kan aanspreken. Vrienden noemen haar volgens de Volkskrant aimabel, gevoelig en zeer betrokken, maar veel Amsterdammers vinden haar te links, koel en elitair. Het Parool hield een enquête waaruit blijkt dat Halsema enkel populair is onder linkse Amsterdammers.

De humor, die benodigd is volgens de functiebeschrijving, zou ze wel bezitten. Hennis: “Ja, met Femke kun je ook goed lachen. Heel hard lachen.”

Bron(nen):   De Volkskrant