Wat als Trump de Irandeal opblaast?

Alles wijst erop dat Donald Trump vanavond om acht uur bekend zal maken dat hij de Irandeal beëindigt. En dat kan grote gevolgen hebben.

De Irandeal was een van de belangrijkste diplomatieke prestaties van Obama. In 2015 werd afgesproken dat Iran zijn atoomprogramma de komende tien jaar drastisch zou inperken, zodat het land geen kernwapens an maken. Daar tegenover stond dat de economische sancties tegen Iran werden opgeheven. De overeenkomst werd naast Iran ondertekend door de VS, het VK, Rusland, Frankrijk, China, Duitsland en de EU.

De Amerikaanse president moet nu besluiten of hij gaat voor verlenging of niet. Doet hij dat niet, dan schendt de VS het akkoord. Trump heeft van meet af aan gezegd dat hij de deal te soft vindt. Hij wil een forse aanpassing  zodat Iran niet over zeven jaar weer kan beginnen met het opstarten van het nucleaire  programma. Daarnaast wil hij strengere inspecties, moet de ontwikkeling van ballistische raketten worden gestopt en wil hij de agressieve opstelling van het land in het Midden-Oosten aanpakken.

Iran zal daar nooit mee akkoord gaan. Ook Europa wil de deal behouden. Frankrijk en Duitsland willen het akkoord nu zonder de VS voortzetten, maar dat is een heel onaantrekkelijk idee. Het zijn juist de sancties van de VS die Iran het meeste pijn doen.

Europa heeft al gezegd te vrezen voor een oorlog als de deal vanavond wordt opgeblazen. Volgens Israël is de Iraanse Revolutionaire Garde samen met Hezbollah en andere sjiitische milities een raketaanval aan het voorbereiden vanuit Syrië als wraak voor Israëlische bombardementen van Iraanse doelen in dat land. Iran heeft ook al gezegd het nucleaire programma direct weer voort te zetten als de VS zich terugtrekt uit het akkoord. Mogelijk wil het zelfs een kernwapen produceren. Het zal de toch al explosieve situatie in het Midden-Oosten nog gevaarlijker maken.

Bron(nen):   De Telegraaf  HLN