Waarom in Italië juist de ‘mamalennials’ rechts stemmen

Het waren vooral Britse jóngeren die bij de Europese Unie wilden blijven en ook in veel andere Europese landen zijn het vooral ouderen en laagopgeleiden die op Eurosceptische, rechts-populistische partijen stemmen. Maar niet in Italië.

44 procent van de 18- tot 30-jarigen koos voor de Vijfsterrenbeweging, meer dan welke generatie ook. Belangrijkste reden? De extreem hoge jeugdwerkloosheid. Bijna een op de drie 15 tot 24-jarigen heeft geen werk. Bij de 25 tot 34-jarigen is dat een op zes. Dat heeft zelfs gevolgen voor het Italiaanse geboortecijfer dat momenteel het laagste is van Europa.

Meerdere stages
Italiëdeskundige Pawel Tokarski vertelt in Der Spiegel: “Deze jongeren stemmen uit protest en frustratie op de Vijfsterrenbeweging.” Ze hebben de problemen van de Italiaanse lire nooit gekend. “Voor de jongeren staat de euro gelijk aan stagnatie, werkloosheid en een gebrek aan perspectief. Ze voelen zich verwaarloosd door Italiaanse en Europese politici.”

“Alles gaat goed op de universiteit, maar ik ben bang voor wat erna komt”, zegt de 26-jarige thuiswonende Valerio, tegen het Duitse tijdschrift. Hij liep meerdere stages, haalde hoge cijfers en is maatschappelijk betrokken. Toch zijn zijn baankansen klein. “In de afgelopen jaren hebben de gevestigde partijen bewezen dat ze incompetent zijn, de Vijfsterrenbeweging is anders,” hoopt de bioloog.

‘Mamalennials’
Mensen als Valerio worden ‘mamalennials’ genoemd: twintigers en dertigers die noodgedwongen thuis blijven wonen. De belofte van de Vijfsterrenbeweging om bijvoorbeeld een basisinkomen in te voeren, spreekt hen erg aan. Het biedt ze de mogelijkheid om eindelijk een eigen woning te zoeken. Ze zijn kennelijk zo wanhopig dat ze blind zijn voor de onmogelijkheid van de plannen van de rechtse partijen en echt denken dat hun problemen worden opgelost.

Bron(nen):   Business Insider