Lichaamstaal van Kim en Trump: “Ze probeerden allebei dominantie te tonen”

De historische ontmoeting tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump was voer voor lichaamstaalexperts. Daily Mail vroeg de Amerikaanse deskundige Patti Wood naar de lichaamstaal van beide heren.

Wood benadrukt dat beide mannen wilden laten zien dat ze machtig en dominant zijn. De stevige, maar strakke handdruk maakt dat volgens haar goed duidelijk net als de manier waarop de heren naar elkaar toe lopen: op hoge snelheid in ferme pas. Het toont dat ze gelijkwaardig zijn.

Nadat ze naar elkaar toe liepen, volgde de typische Trump-handdruk. Hij strekte zijn arm uit om als eerste een hand te geven. “Daar kwam hij sterk uit. Hij strekte zijn arm om groter te lijken dan hij eigenlijk is,” aldus Wood. “In een zakelijke omgeving is het gebruikelijk dat de minder machtige persoon als eerste zijn hand uitsteekt,” zegt de expert. “Ik vind het interessant dat hij het gebruikt als een manier om dominantie uit te stralen.”

Gelijkwaardige handdruk
De handdruk duurde lang, maar was strak, wat wil zeggen dat beide mannen de hand zo weinig mogelijk op en neer bewogen. “Dit laat zien dat ze er allebei voor proberen te zorgen dat de ander hun hand niet beweegt.” Trump houdt er van om de handdruk te ‘leiden’, maar dat lukte in dit geval niet. Wie als eerste losliet was onduidelijk wat betekent dat ze aan elkaar gewaagd zijn.

Cultureel verschil
Na de handdruk greep Trump nog even met zijn linkerarm naar de bovenarm van de Noord-Koreaanse leider. Je zou denken dat de Amerikaanse president daarmee deze slag gewonnen heeft, maar Wood nuanceert dat. Experts in westerse en Aziatische culturen analyseren lichaamstaal verschillend. Kim hield zich heel stil en strak bij de uitingen van Trump. “Terughoudendheid is een teken van macht in veel Aziatische culturen,” aldus Wood. “Diplomaten wordt geleerd om mensen in Aziatische landen niet op die manier aan te raken.”

Bron(nen):   Daily Mail