Dit staat er in het akkoord dat Trump en Kim ondertekenden

Vandaag is bekend geworden wat er in het verdrag staat dat Donald Trump en Kim Jong-un sloten. Het antwoord: niet zoveel.

Noord-Korea zegt zich te committeren aan denuclearisatie in ruil voor veiligheidsgaranties. Deze toezegging hebben ze al eerder gedaan. In de praktijk kwam daar niets van terecht. In het akkoord staan geen details over hoe de ontmanteling van het kernwapenprogramma moet plaatsvinden. Ook wordt er niets gezegd over controle en inspectie. De landen beloofden wel, voor wat het waard is, te werken aan hun onderlinge verhoudingen.

Deskundigen stellen dat Noord-Korea iets heel anders verstaat onder denuclearisatie dan de VS. De VS wil dat Pyongyang het kernprogramma staakt en inspecties toestaat. Kim Jong-un denkt eerder aan een kernwapenvrije wereld, waarbij vooral de VS zijn militaire aanwezigheid in de regio fors terugschroeft en de ‘nucleaire paraplu’ opheft die bondgenoten Zuid-Korea en Japan moet beschermen.

Experts noemen het een overwinning voor Noord-Korea. Door het charme-offensief van Kim Jong-un overweegt China de economische sancties te verlichten. Een grote winst voor Pyongyang dat voor olie en gas grotendeels afhankelijk is van China. Als het land echt daartoe besluit, betekent dat het einde van het Amerikaanse beleid van ‘maximum pressure’ dat strenge sancties voorschrijft tot Noord-Korea zijn kernwapens opgeeft.

Ook heeft Trump gezegd te stoppen met de gezamenlijke militaire oefeningen van de VS en Zuid-Korea. De oefeningen zijn al jaren een doorn in het oog van de Noord-Koreanen. Het verdrag heeft dus vooral goed uitgepakt voor Kim Jong-un. Die heeft nog wat teruggekregen voor enkele vage beloftes over het kernwapenprogramma. Voor Trump was het enkel een handig pr-momentje.

Bron(nen):   Newsmonkey  NOS