SP-leider: “Korter douchen helpt niet, Jesse”

De SP die zich hardmaakt voor het milieu, het is een nieuwe koers, ingezet door de kersverse partijleider Lilian Marijnissen (32). “Niet iedereen kan een elektrische auto kopen.”

Klimaatrechtvaardigheid
Het gaat bij de socialisten om klimaatrechtvaardigheid. “Nu zie je dat vooral mensen die het toch al goed hebben, profiteren van de milieusubsidies,” begint Marijnissen in een interview met het AD. “Ondertussen wordt de gewone man continu aangespoord om met het openbaar vervoer te reizen en regendruppels op te vangen in de tuin. Goed als mensen dat doen, maar daarmee gaan we de boel niet redden. Het kabinet zegt dat de vervuiler moet betalen, maar doet het omgekeerde. Huishoudens zijn maar verantwoordelijk voor 20 procent van de uitstoot van CO2, terwijl daar de rekening daar komt te liggen. Tegelijk worden de grote vervuilers zoals Shell gepamperd. Terwijl dit bedrijf ook nog eens voor miljarden de belasting ontwijkt.”

Gas
Ze begrijpt dat Nederland van het gas af moet, maar vindt niet dat de burger daarvoor moet betalen. “Je kunt niet aan individuele mensen vragen om die stap zelf maar even te nemen. En daar dan ook nog eens de hoge kosten voor te dragen. Het kabinet zegt: de gaskraan gaat dicht en los het lekker zelf op mensen. Dat is verkeerd. Toen we de riolering aan moesten leggen, zeiden we toch ook niet tegen Nederlanders dat ze dat zelf maar moesten regelen?”

Korter douchen
In oktober gaat de SP een klimaatconferentie organiseren, waar mensen ideeën kunnen opperen om klimaatrechtvaardigheid te bewerkstelligen. Gaat de partij met al die klimaatplannen niet te veel op GroenLinks lijken, vraagt het AD zich af. Volgens Marijnissen is dat niet zo. “Jesse Klaver en ik trekken samen op wanneer dat effectief is. Dat gaat goed. Maar als u vraagt naar de verschillen op het thema ‘klimaat’: in ieder geval zijn wij veel feller als het gaat om een eerlijke verdeling van de lusten en de lasten. GroenLinks zit veel meer op het verhaal wat mensen persoonlijk kunnen doen om te vergroenen. Maar korter douchen is niet de oplossing Jesse Klaver! En niet iedereen kan een elektrische auto kopen. Goed als mensen dat doen, maar laten we alsjeblieft niet naïef zijn: het gaat om de grote veranderingen.’’

Bron(nen):   AD