‘Hevig verzet tegen Femke Halsema als burgemeester’

Een deel van de Amsterdamse gemeenteraad zit niet te wachten op Femke Halsema als burgemeester. Dat meldt de Telegraaf op basis van ‘goed ingevoerde bronnen’.

De voormalige leider van GroenLinks zou een van de laatste kanshebbers zijn voor de eervolle baan. Vanwege Halsema’s gebrek aan bestuurlijke ervaring zou de vertrouwenscommissie tot op het bot verdeeld zijn over haar kandidatuur.

Volgens de bronnen zou de andere kanshebber oud-PvdA-wethouder Carolien Gehrels zijn. Zij zou meer steun hebben binnen de commissie. Gehrels heeft acht jaar lang ervaring als bestuurder van de hoofdstad en ligt goed bij de ambtenaren. Ook heeft ze in Den Haag goede contacten.

Veel raadsleden vinden het een probleem dat Halsema toen ze in 2011 de politiek verliet geen bestuurlijke ervaring heeft opgedaan. Ze was de afgelopen jaren vooral publicist en programmamaker.

Later deze week zou de gemeenteraad stemmen over de twee kandidaten. Nog voor het zomerreces wordt de nieuwe burgemeester waarschijnlijk geïnstalleerd.

Bron(nen):   De Telegraaf