Zijn platforms in Afrika de oplossing voor het migrantenvraagstuk?

Vandaag en morgen overleggen de Europese leiders over een oplossing voor het migrantenvraagstuk. Het plan is om al in Noord-Afrika te onderzoeken of migranten kans maken op een verblijfsvergunning.

Europa wil in Libië, Tunesië, Algerije en Egypte zogenoemde ‘ontschepingsplatforms’ bouwen. Daar worden migranten opgevangen en wordt bekeken of er kans is op asiel in Europa. Zo niet, dan worden deze mensen met behulp van de VN teruggestuurd naar het land waar ze vandaan komen.

Grootste probleem van dit plan is de samenwerking tussen Europa en de Noord-Afrikaanse landen. Of eigenlijk: Noord-Afrika zit er simpelweg niet op te wachten en ook niet alle Europese landen staan achter het plan. “Het duidelijke antwoord is nee!”, aldus de Tunesische EU-ambassadeur, die zegt dat het land zich wil focussen op interne problemen. Ook Marokko, Egypte en Niger wijzen het plan af.

In Europa zijn vooral de Italianen enthousiast. De nieuwe regering wil nu prioriteit maken van een eerlijkere herverdeling van vluchtelingen. Zo zijn de migranten aan boord van het hulpschip Lifeline uiteindelijk verdeeld over acht landen. Ook Nederland en Duitsland willen graag een deal met Noord-Afrika. Voor Merkel staat er veel op het spel. Haar minister van Binnenlandse Zaken, Horst Seehofer, eist voor 1 juli nieuwe Europese afspraken.

Bron(nen):   RTL Nieuws