Femke Halsema legt uit waarom ze wél de ideale burgemeester is

Sinds donderdag is Femke Halsema burgemeester van Amsterdam. Haar benoeming maakt de tongen los. In een uitgebreid interview met de Volkskrant vertelt ze over haar overwegingen om te solliciteren en waarom ze wél de perfecte burgemeester is. “Deze stad is hét symbool van alles wat ik wilde zijn. Vrij.”

Solliciteren
“Ik weet dat ik eind vorig jaar tegen mijn vriend zei: ik denk dat we hier toch serieuzer over moeten gaan praten,” begint ze. “En de eerste belangrijke vraag voor mijzelf was: bezit ik de stevigheid en de kalmte om de stad te helpen in moeilijke perioden? Dat is volgens mij namelijk de belangrijkste taak van een burgemeester.”

“Toen ik daar voor mezelf ja op kon zeggen, ben ik serieus gaan overwegen of ik mijn fijne leven als vrijgevestigde wilde opgeven voor deze kans. Ik was daar aanvankelijk een beetje piekerig en zwaar op de hand over. Totdat mijn vriend zei: ‘Het is heel simpel. Of je bent enthousiast, dan staat het hele gezin achter je. Maar als het trekken en duwen is, dan doen wij het niet.'” Ze besloot te solliciteren.

Vrijzinnig
Waarom ze zichzelf zo geschikt acht? “Dat zit ten eerste in de houding. Ik ben mijn hele leven vanaf mijn studie en alle tijd daarna steeds bezig geweest met de rechtsstaat: als wetenschapper, politicus, bestuurder. Zeker de komende jaren, als de politieke verhoudingen misschien nog wat verharden, wil ik over de rechtsstaat en onze vrijheden waken.

“Ten tweede zie ik de verdeling in de stad, tussen de wijken buiten de ringweg of de Transvaalwijk waar ik zelf woon en de veel welvarender delen. Waar de wethouders met beleid voor onderwijs, woningmarkt en arbeidsmarkt ervoor proberen te zorgen dat iedereen er bij blijft horen, moeten mensen ook gekend worden. Ik wil graag voor die verbinding zorgen. In de Volkskrant schreef historicus Geerten Waling: de burgemeester moet een ombudsman zijn met een ketting om. Dat vind ik mooi gezegd.”

Wat zegt het over deze tijd dat Halsema nu burgemeester is? “Dat het een vrijzinnige tijd is… En dat dit een tijd van democratisering is. Dat er nieuwe mogelijkheden komen voor de mensen in de stad om zich gekend te voelen en mee te doen. Dat hoop ik.”

Bron(nen):   De Volkskrant