‘Juncker heeft staand beleid als cadeau voor Trump verpakt’

Harde afspraken zijn er niet gemaakt. Toch is iedereen blij met de ontmoeting van Donald Trump en Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker. De handelsoorlog is voorlopig afgewend.

“De kou is uit de lucht”, denkt Amerika-correspondent Wouter Zwart van de NOS. Toch waarschuwt hij: “Keiharde afspraken zijn er niet gemaakt. Het is de intentie om eruit te komen. Daarover moet nu onderhandeld worden. Sommige experts roepen in herinnering dat Trump een paar maanden geleden een soortgelijke deal had met China, maar dat hij toen toch besloot er niet mee akkoord te gaan.”

“Er zijn vaker afspraken gemaakt waar hij een dag later van terugkomt. In het gebouw van de Europese Commissie zullen ze vandaag goed zijn Twitteraccount checken. Maar het is absoluut winst dat er gepraat wordt,” beaamt EU-correspondent Thomas Spekschoor. Hoewel het lijkt alsof Juncker veel heeft toegegeven aan Trump valt dat volgens hem wel mee. “Juncker heeft staand beleid verkocht in een nieuwe cadeauverpakking. Trump heeft het aangepakt, vriendelijk bedankt en zal het thuis gaan verkopen.”

 

Bron(nen):   NOS