Romney ontwijkt belasting door sluipweg via Nederland

De fiscale sluipwegen van Mitt Romney lopen volgens de Volkskrant ook door Nederland. Het private-equityfonds Bain Capital, waarin de presidentskandidaat participeert, zou via de Nederlandse route zo'n € 80 miljoen aan dividendbelasting hebben ontweken. Nederland is voor het Amerikaanse Bain, dat door Romney werd opgericht, een schakel in zijn omvangrijke internationale web van trust- en houdstermaatschappijen. Dit blijkt uit door Follow the Money voor de Volkskrant onderzochte deponeringen bij de Amerikaanse beurstoezichthouder (SEC), Romneys belastingaangiften, door het Amerikaanse techblog Gawker geopenbaarde vertrouwelijke documenten van Bain, en gegevens van de Nederlandse Kamer van Koophandel.

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Desperanto

  Niet voor niets noemde uitgerekend Obama enkele jaren geleden Nederland als één van dé belastingparadijzen voor de Amerikaanse rijken en het bedrijfsleven.

 2. Pietje_Precies

  Ja, en daar moeten we blij mee zijn! Dit fiscale paradijs is totaal 2 miljard handel voor Nederland en een hele beroepsgroep aan fiscalisten en advocaten zijn hierin werkzaam die allemaal 52% belasting betalen. Rolling Stones en U2 (jeweetwel, filantroop Bono, de rijkste popster op aarde) staan gewoon in het rijtje naast Mitt Romney’s postbus hoor……

 3. Indenvreemde

  Moet zo’n engerd president worden. Die man is geen knip voor de neus waard en is alleen in zich zelf geinteresseerd.
  Hoe kun je nu in Gods naam met dat op je kerfstok president zijn. Je bent dan toch niet geloofwaardig meer?
  Maar ja die Yankees laten zich net zo bedonderen als wij nederlanders op 12 Sept 2012
  Een zwarte dag in de geschiedenis van ons land. Over 10 jaar bestaat ons land niet meer en zijn we Europees geannexeerd zonder schieten dit keer maar op een heel wat stiekeme en sluipende manier.
  Lekker he met de ogen dicht lopen.Ga zo door en gezult spinazie eten volk van Nederland.

 4. Dirk Zeeman

  @Pietje_Precies: Ergens uitsluitend blij mij zijn omdat het je wat oplevert, lijkt me in veel gevallen geen houdbaar standpunt.

  Je kunt het bijvoorbeeld principieel geen goed idee vinden dat alleen gewone hardwerkende mensen de belasting betalen die nodig is om een land draaiend te houden, terwijl de superrijken geen cent bijdragen. De zeer vermogende Amerikaanse Fiona Helmsley zei ooit: “We don’t pay taxes. Only the little people pay taxes.”

  En als je dan weet dat dat spel overal gespeeld wordt, dus ook door Nederlandse miljardairs die via weer andere landen hun geld wegsluizen, dan kun je je afvragen of het niet beter is als we met z’n allen gewoon al die sluiproutes afsluiten. Ook de sluiproute waar we zelf toevallig aan verdienen.

Reacties niet toegestaan