Vernietigend rapport Rekenkamer: Europese Unie verspilt onnodig 5 miljard per jaar

De EU besteedt jaarlijks 124 miljard. Dat was althans de begroting over 2011. Voor 2012 is het 5 % meer en als het aan Europa ligt zal het in 2013 weer meer zijn. Volgens de Europese rekenkamer is van dat geld erg veel verkeerd terecht gekomen, verspild of verdwenen, schrijft Die Welt. Volgens de Rekenkamer is 5 miljard geheel onnodig uitgegeven. Het gaat daarbij om allerlei zaken, maar het zogenaamde regionale beleid is de grootste boosdoener. Daarbij gaat het om geld dat toevloeit naar arme regio's in de EU. Van dat geld is voor een belangrijk deel, zegt de rekenkamer, niet na te gaan of het terecht is besteed en van een aanzienlijk bedrag staat vast dat het ten onrechte werd uitgegeven.

Ook te hoge personeelskosten moeten het ontgelden evenals fouten in de procedures voor overheidsopdrachten. Eigenlijk heeft de Rekenkamer alleen geen kritiek op de  uitgaven voor het Europees buitenlands beleid.

De Rekenkamer vindt dat de lidstaten van de EU meer moeten worden betrokken bij de uitgaven. Zij moeten uiteindelijk ook opdraaien voor de kosten. 'De nationale autoriteiten moeten meer betrokken worden bij het beheer en de controle van EU-middelen' eiste Rekenkamer-voorzitter Vitor Caldeira.'Want als het gaat om de bescherming van de financiële belangen van de EU-burgers, staan zij aan de frontlinie en spelen zij de belangrijkste rol.'

Bron(nen):   Die Welt      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Overhead ,overhead en nog een overhead en ook nog eens corrupt. Maakt niet uit, overal.

  • Barry Gillis

   Dat is niet echt een vrolijk uitzicht, overal corruptie en geldverspilling. Ik hoop dat je het niet erg vindt dat ik jouw mening niet deel.

   Dat de verspilling is opgemerkt door de Europese rekenkamer, eigenlijk gewoon een deel van “Europa” die als taak heeft het controleren van de financieen, dus eigenlijk functioneerd zoals het hoort, zodat eventuele misstanden gecorrigeerd kunnen worden zal natuurlijk voor de ware cynici nooit een argument kunnen zijn voor Europa.

   Wat niet betekent dat de kritiek niet terecht is, dat mogen de politici uitvechten wie de schuldige is, de werkelijke anti-euroloog weet al van tevoren dat het de schuld is van”Europa”, want alles is de schuld van Europa, zelfs wanneer het niet zo is.

   Nee iedere imperfectie is een aanwijzing voor corruptie en verspilling. Een sterk staaltje negativiteit.

   (in antwoord op Dead Silence)
 2. grasspriet

  ‘De Rekenkamer vindt dat de lidstaten van de EU meer moeten worden betrokken bij de uitgaven. Zij moeten uiteindelijk ook opdraaien voor de kosten’
  Dát noem ik nog eens dagdromen, een complete utopie.

  De opzet van de ESM is juist dat lidstaten helemaal geen zak meer te vertellen hebben over hun eigen geld. De ESM roept ‘betalen!’ en de lidstaten vragen ‘hoeveel?’
  Over een tijdje zijn er geen lidstaten meer maar is het één groot Reich, zoals zoveel dat in het verleden hebben geprobeerd.
  Tot nu toe altijd zonder succes. Of het nu lukt ligt aan jou en mij. Willen wij één groot Reich? Eén groot, onbestuurbaar, oncontroleerbaar, onverkiesbare regeringskliek?

  • Barry Gillis

   Ja het is allemaal de schuld van de eurofacisten met hun reich.

   Ook jouw typering is werkelijk zeer opmerkzaam, en precies zoals het gaat. De raad van een onafhankelijk orgaan dat controleerd en raadgeeft is uiteraard hopeloos utopisch, democratie is dood Europa is een dictatuur en alles wat dit tegenspreekt is propaganda.

   We zijn nu eenmaal ontegenspreekbaar gedoemd tot de verdoemenis verdomme!

   Tot zover mijn ironische kijk op de simplistische doorzichtigheid van de cynische commentaren hier, Wordt ongetwijfelt vervolgd.

   (in antwoord op grasspriet)

Reacties niet toegestaan