Jan Pronk is voor nivellering, maar dan wel via de belastingen

Zware kritiek van oud-PvdA-minister Jan Pronk op de plannen over de zorgpremie. 'Een meer gelijke inkomensverdeling via de zorgpremies vind ik geen goed idee', zei hij vanochtend bij Goedemorgen Nederland op Radio 1. Hij verwacht dat de vraag naar zorg in het nieuwe systeem zal toenemen. Pronk is wel voor nivellering, maar dat moet dan volgens hem via de belastingen. In Pronks ogen is de formatie een kwartetspel 'met bravoure' geworden. 'En onderhandelen is geen kwartetten, maar schaken. Je moet goed nadenken over de volgende stap die je zet en daarvoor de tijd nemen.' Volgens Pronk lijkt het nu net of de ene partij voor een bepaald deel van het regeringsbeleid extra verantwoordelijkheid draagt en de andere partij voor een ander deel. 'Dat is niet stabiel.' Pronk verwacht veel onrust, ook bij de achterban van de PvdA. De bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking noemt Pronk 'diep triest en kwalijk'. Hij schaamt zich ervoor. Pronk was minister in vier kabinetten: Den Uyl,Lubbers III, Kok I en Kok II. Hiernaast maakte hij deel uit van de Tweede Kamer en was hij werkzaam in verschillende functies voor de Verenigde Naties. Pronk is lid van de PvdA. Binnen de Partij van de Arbeid geldt hij als exponent van de linkervleugel.

Bron(nen):   Goedemorgen Nederland Radio 1      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jannie Ooms

  Ik ben het nooit met Jan Pronk eens geweest. Maar deze keer wel. Nivelleren doe je via de belastingen. Dat is veel duidelijker. Nivelleren op de manier die door Markx Rutte en Diederik Samsam is voorgesteld, treft zo ontzettend veel mensen in de portemonnee dat -als er al sprake was van een voorzichtig economisch herstel, dat die hoop nu de grond lijkt ingeboord. Een verstandige Nederlander houdt zijn hand nu op de knip. Er wordt zo min mogelijk uitgegeven, want de toekomst is guur en onzeker.
  En dat hij, als oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking, ervan baalt dat in het budget is gesneden, ach, dat viel te verwachten van deze zeer behoudende socialist.

 2. sandvillecastle

  Hoe gaan ze dit zorg-premie stelsel uitvoeren? Er wordt net gedaan of iedereen een vast inkomen heeft in NL. De steeds groter groeiende groep ZZP’ers —die het ene jaar niks verdienen en het volgende jaar een kapitaal— wat dus ook pas in de loop van het jaar duidelijk wordt, hoeveel moet die gaan betalen? Is het achteraf afrekenen of wordt het op basis van het voorgaande jaar? En dat moet een verzekeringsmaatschapij uit gaan zoeken? Opeens gaat het dan ook weer echt lonen om de helft van je facturen zwart de deur uit te doen; zou ik nu niet meer doen, maar met zo’n stelsel zou ik daar hard over na denken.

 3. gerrit

  voor het eerst hoor ik deze man iets zinnigs zeggen. echt, voor het eerst. tja, wijsheid komt met de jaren…

 4. Robinhoed

  Ik ben het zelden eens met Tromp, maar deze keer wel. Bovendien blijven met deze regeringsplannen de inkomens boven de 126 duizend per jaar helemaal buiten schot. Sterker nog, iemand die 3 ton per jaar verdient gaat er 400 euro netto op vooruit ! Dat kan ik met de beste wil van de wereld geen nivellering meer noemen, maar is feitelijk de-nivellering.

 5. Kansler

  Geen ouwe koeien van stal halen aub, ben al blij er jarenlang nix meer van gehoord te hebben.

Reacties niet toegestaan