Van der Staaij blijft antihomopamflet steunen

SGP-leider Kees van der Staaij heeft een manifest tegen homoseksualiteit ondertekend. Ondanks felle kritiek blijft hij bij zijn standpunt.

Van der Staaij schrijft vanochtend op de website van de SGP: “De SGP heeft er nooit een geheim van gemaakt te staan voor de Bijbelse noties over huwelijk, gezin en seksualiteit. In lijn daarmee heb ik aangegeven dat ik me kan vinden in de strekking van de Nashville-verklaring.”

Hij schrijft verder: “De Nashville-verklaring geeft op een actueel en veelbesproken thema de klassiek-christelijke noties weer over relaties en seksualiteit. Deze noties worden over grenzen van kerken en landen gedeeld.”

De Nashvilleverklaring is een Amerikaans pamflet uit augustus 2017 dat de traditionele christelijke leer over seksuele ethiek en gender bevestigt, zich uitspreekt tegen homoseksualiteit en betoogt dat ‘God het huwelijk heeft bedoeld als een levenslange verbondsrelatie tussen één man en één vrouw’.

Dit manifest is wereldwijd al door 20.000 belangrijke christenen ondertekend. De Nederlandse versie telt 250 handtekeningen, waaronder die van Van der Staaij, diens partijgenoot en Eerste Kamerlid Diederik van Dijk en voormalig lijstduwer van de ChristenUnie en prominent baptisten-predikant Orlando Bottenbley, maar ook diverse docenten van de Vrije Universiteit Amsterdam staan op de lijst.

Vanuit de politiek komt forse kritiek. Fractievoorzitter Henk Krol (50PLUS) twittert: “Als God bestaat, hoop ik maar dat hij niet gelukkig is met volgelingen van dat soort”. Kamerlid Femke Merel van Kooten van de Partij voor de Dieren is ontdaan: “Hoe walgelijk en intens verdrietig. Om je kapot te schamen.”

Dilan Yeşilgöz van de VVD schrijft over de Vrije Universiteit: “Ik zou graag trots zijn op mijn universiteit. Maar met docenten die deze belachelijke verklaring ondertekenen, wordt dat bijzonder lastig.’’

“Ik ken u als een kundige collega’’, aldus D66-Kamerlid Rutger Schonis. “Daarom valt uw steun voor de Nashville-verklaring mij zo vies van u tegen. U ontkent hiermee het bestaan van een fundamenteel grondrecht voor vele duizenden Nederlanders.

Bron(nen):   AD