Harvardprofessor: “Donald Trump is de echte nationale ramp”

Donald Trump dreigde zondag de situatie bij de Mexicaanse grens tot nationale ramp te benoemen. Harvardprofessor Lawrence Lessig reageerde daarop door te zeggen dat de enige echte nationale ramp ‘deze president’ is.

Trump wil de situatie bij de Amerikaanse zuidgrens verklaren tot nationale ramp zodat hij het bevel kan geven om de muur te bouwen en geen goedkeuring van het congres nodig heeft. Grondwet-expert Lessig reageert daarop tegen MSNBC: “De man gebruikt woorden die zijn los gezongen van de werkelijkheid.”

“Hij zegt dat we een nationale crisis hebben… een nationale ramp. Ik ben het ermee eens dat we een nationale ramp hebben, maar die ramp is deze president,” aldus Lessig. “De ramp is dat we geen leider hebben die zijn macht op een verantwoordelijke manier gebruikt.”

Lessig benadrukt dat de president geen muur kan bouwen zonder steun van het congres. “Uiteindelijk heeft hij geen constitutionele macht om de muur te bouwen zonder dat het congres het goedkeurt,” klink het. “Deze statuten zijn zeker niet geschreven met de intentie om een man als Donald Trump de macht te geven die hij nu claimt.”

In een opiniestuk in The Guardian vrijdag schreef Lessig al dat de grondwet de acties van een president, die de overheid sluit om beleid door te drukken dat niet wordt gesteund door het publiek, niet ondersteunt.” De professor sprak van een ‘veto-ocratie’ geregeerd door ‘boosheid’ in plaats van ‘principes’.

Als de Republikeinen Trump hierin steunen, zeggen ze volgens Lessig in feite dat elke president ‘elk beleid dat hij maar wil kan doordrukken’. “De dommen zijn degenen die deze constitutionele immoraliteit mogelijk maken,” schreef Lessig. “Dat zijn de Republikeinen in de Senaat, die hun partij boven het land stellen en president Trump boven de Republikeinse partij.”

 

Bron(nen):   The Huffington Post