Trump en Poetin hebben elkaar vijf keer gesproken. Niemand weet waarover

De eerste keer dat Putin en Trump elkaar live spraken was in Hamburg, Duitsland. President Trump nam na het gesprek de aantekeningen van zijn tolk in beslag en beval hem om niemand te vertellen wat er besproken was. Later die avond stopte Trump bij een diner naast Vladimir V. Poetin om zonder Amerikaanse getuigen een tijdje te praten.

Hun derde ontmoeting was in Vietnam toen Trump het woord van Poetin scheen te geloven dat hij zich niet had gemengd in Amerikaanse verkiezingen. Een formele topbijeenkomst volgde in Helsinki, Finland, waar de twee leiders iedereen uit de bijeenkomst weerden, behalve de tolken. Meest recent hebben ze in Buenos Aires gepraat ondanks dat Trump tevoren zei dat ze elkaar niet zouden ontmoeten, als represaille voor Russisch wangedrag. En weer waren er geen getuigen.
Trump houdt stuk vol dat er “geen heimelijke verstandhouding” was met Rusland tijdens zijn presidentiële campagne van 2016. Hij is aan Amerikaanse zijde vrijwel de enige die dat nog volhoudt. Maar elk van de vijf keren dat hij Poetin sinds zijn aantreden heeft ontmoet, heeft hij voedsel gegeven aan de indruk dat er iets is tussen de twee. De ongewoon geheimzinnige manier waarop hij deze ontmoetingen heeft behandeld laat velen in zijn eigen kamp gissen wat er is gebeurd en maakt onderzoekers nieuwsgierig.

“Wat verontrustend is, is de wens om informatie voor je eigen team te verbergen,” zei Andrew S. Weiss, die adviseur van Rusland was voor president Bill Clinton. “Het feit dat Trump niet wilde dat het ministerie van Buitenlandse Zaken of leden van het Witte Huis-team wisten waarover hij sprak met Poetin, suggereert dat het niet om het bevorderen van de nationale belangen van ons land ging maar om iets problematisch.”

Bron(nen):   New York Times