“Het Witte Huis bereidt verklaring voor om noodtoestand uit te roepen”

Het Witte Huis werkt aan een verklaring om de noodtoestand uit te roepen langs de grens met Mexico. Zo kan president Trump het leger de opdracht geven om de door hem zo gewenste muur te bouwen zonder dat zijn besluit door het Congres hoeft te worden goedgekeurd. Dat meldt CNN, die documenten daarover in handen kreeg.

“Het grote aantal vreemdelingen dat dagelijks illegaal de VS binnenkomt is een directe bedreiging voor de veiligheid in ons land en vormt een nationale noodsituatie”, klinkt het in de verklaring. Ook staat in de documenten dat de regering 7 miljard dollar wil vrijmaken voor de bouw van de muur.

Het is voor Trump nog de enige oplossing nu de Amerikaanse Senaat weigert overstag te gaan en de shutdown van de overheid maar blijft voortduren. Daardoor moeten zo’n 800.000 ambtenaren onbetaald verlof nemen of doorwerken zonder salaris. Zij krijgen nu voor de tweede maand op rij geen loon, waardoor sommigen al bij de voedselbank zijn beland.

Toch houdt Trump voet bij stuk: hij wil zijn muur op de grens met Mexico en alleen door de noodtoestand uit te roepen krijgt de president de benodigde bevoegdheid om een bouwwerk neer te zetten waar werkelijk helemaal niemand op zit te wachten.

Bron(nen):   CNN