De shutdown van Trump kost nu al meer dan de hele grensmuur

Zes miljard dollar, dat is wat de shutdown van de Amerikaanse overheid kost, schat S&P Global Ratings. Dat is dus meer dan de grensmuur, waar de hele crisis mee begon.

Het is nog onduidelijk wat de shutdown precies gaat kosten, maar volgens S&P is het “waarschijnlijk meer dan we oorspronkelijk hadden gedacht.” De analisten rekenen nu op zes miljard dollar, wat 300 miljoen meer is dan de prijs van Trumps muur.

Bovendien kunnen de kosten nog veel hoger oplopen als er over drie weken geen akkoord ligt en de overheid opnieuw op slot gaat. Dat zou best kunnen gebeuren aangezien het schaakspel nog steeds doorgaat. Trump schreef op Twitter: “Het wordt niet gemakkelijk om een akkoord te sluiten, beide partijen zijn erg volhardend.” De muur gaat er volgens hem nog steeds komen, terwijl Democratische leiders Nancy Pelosi en Chuck Schumer al hebben laten weten dat dat geen optie is.

Komt er opnieuw een shutdown dan zal het consumentenvertrouwen een serieuze deuk oplopen en wordt de schade voor de economie nog groter, meldde hoofdeconoom van Moody’s Analytics, Mark Zandi. Stephen Stanley, de belangrijkste econoom van Amherst Pierpont Securities, laat weten dat er een sneeuwbaleffect ontstaat naar mate een shutdown langer duurt. Er ontstaan steeds grotere problemen met transport, met belastingaangiften en andere overheidsdiensten.