Met deze online database zorgen Saoedische mannen dat hun vrouw niet ontsnapt

Vrouwen in Saoedi-Arabië, je wil er niet mee ruilen. Hoewel er soms hier en daar een regel wordt versoepeld, mogen ze nog steeds erg weinig en hebben ze overal de toestemming van hun man voor nodig. Het online systeem ‘Absher’ is er om hen in de gaten te houden.

Het door de staat bestuurde online volgsysteem registreert elke stap die Saoedische vrouwen zetten. Wanneer ze ergens zonder toestemming heen gaan, krijgt hun man direct een melding. Het maakt het vrijwel onmogelijk om het land te ontvluchten.

Op het eerste gezicht lijkt Absher niet zo kwaadaardig. Het systeem heeft tal van functies die je ook op de website van de gemeente kunt aantreffen. Denk aan het betalen van parkeerboetes of het verlengen van je rijbewijs. Toch is er ook een duistere kant: het is tegelijkertijd een track & trace-systeem voor vrouwen, zussen en dochters van mannen.

Zo kan een man invullen waar en wanneer een vrouw het land mag verlaten en wel of geen toestemming geven om te reizen naar bepaalde bestemmingen of via sommige vliegvelden. Er is zelfs een automatische sms-functie die mannen een bericht stuurt, zodra hun vrouw, dochter of zus haar paspoort gebruikt bij een grensovergang of luchthaven.

Zo worden vrouwen continu overal gevolgd en kunnen ze geen stap zetten zonder dat hun man het weet.

Bron(nen):   Business Insider