Trump gaat noodtoestand uitroepen voor bouw grensmuur, maar heeft dat zin?

President Trump gaat naar verwachting de noodtoestand uitroepen om zo alsnog zijn muur aan de grens met Mexico te kunnen bouwen. Maar heeft dat zin?

Het is een unieke situatie. Tot nu toe riepen presidenten alleen de noodtoestand uit als er ook daadwerkelijk sprake was van een national emergency. Dat is nu niet zo. Het aantal immigranten dat via de zuidgrens de VS probeert binnen te komen is juist historisch laag. Bovendien toont onderzoek aan dat illegale immigranten minder misdaden plegen dan inwoners met een verblijfsstatus.

De Democraten, die al sinds het begin fel tegenstander zijn van de muur, zullen de noodtoestand ongetwijfeld gaan aanvechten bij de rechter. Maar zij zijn niet de enige. Een groot deel van de grond waarop de muur moet komen is in handen van particulieren. De kans is dus groot dat het hele plan van de president strandt in eindeloze juridische procedures. Dat weet Trump ook wel, maar dan heeft hij aan zijn aanhang in ieder geval laten zien dat hij zijn best heeft gedaan.