De idioot simpele reden waarom het kabinet er zo naast zat met de energieprijzen

Het kabinet maakte een krankzinnige fout bij de voorspelling van de stijging van de energieprijzen voor dit jaar: het gebruikte cijfers van 2017, het verkeerde jaar.

Staatssecretaris Mona Keijzer zei eind 2018 dat burgers zich niet bang moesten laten maken door voorspellingen dat de energie meer dan 300 euro duurder zou worden. Bangmakerij, zei Keizer.

Maar het blijkt nog erger: de gemiddelde burger gaat 334 euro extra betalen.  De verklaring van het ministerie van EZ? Foutje gemaakt. “Wij baseren ons op cijfers uit de Nationale Energieverkenning 2017 van het Planbureau voor de Leefomgeving”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat tegen het AD. “De inschatting in 2017 was dat dit jaar minder gas en elektriciteit zou worden afgenomen. Anderzijds was de verwachting dat de marktprijzen van gas en elektra minder snel zouden stijgen.”

Die voorspellingen zijn verouderd, erkent de woordvoerder. “Omdat het Planbureau voor de Leefomgeving zijn handen vol heeft aan het Klimaatakkoord, zijn zij afgelopen jaar niet met een aparte Energieverkenning gekomen.”
Effect: voorlopig gelooft niemand de koopkrachtvoorspellingen van het kabinet. En Mona Keijzer is zo beschadigd dat haar enorme ambities even worden gedempt.