27 Belgische nazi’s krijgen nog steeds ‘Hitlerpensioen’

Ze zijn inmiddels hoogbejaard, maar 27 Belgen krijgen 75 jaar na dato nog altijd een pensioen uit Duitsland voor hun ‘trouw, loyaliteit en gehoorzaamheid’. Dat heeft Hitler zelf hen in 1941 gegarandeerd.

“Bijna 70 jaar lang zijn door de Duitse Länder aanvullende pensioenen uitbetaald”, zegt onderzoeker Alvin De Coninck van de groep Herinnering, een vereniging van overlevenden en nabestaanden van de naziconcentratiekampen tegen Het Laatste Nieuws. “De bevoorrechten waren inwoners van de Oostkantons en de Elzas, die na de inval door de nazi’s de Duitse nationaliteit kregen, maar ook Belgen die tijdens de oorlog toetraden tot de Waffen SS.”

Hij vertelt dat de trouw aan nazi-Duitsland door de jaren heen consequent is beloond. “Ik stoot op aanvullende pensioenen van 425 tot 1.275 euro per maand. Jaren in een Belgische cel als gevolg van een straf voor collaboratie wordt beschouwd als arbeidsduur. Hoe meer jaren in de cel, hoe hoger de uitkering. Terwijl Belgen die tijdens de oorlog als dwangarbeider in Duitsland moesten gaan werken na de oorlog een schadevergoeding kregen van 50 euro per maand.”

Bron(nen):   HLN