Forse kritiek op uitroepen winnaar verkiezingsdebat

Gisteravond riep RTL Nieuws Klaas Dijkhoff uit tot winnaar van het verkiezingsdebat. Uit een poll zou blijken dat 20 procent van de kijkers de VVD’er het sterkst vond, nipt gevolgd door Jesse Klaver. De leider van GroenLinks kreeg 19 procent van de stemmen.

Gijs Rademakers van het EenVandaag Opiniepanel schrijft op Twitter dat hij het afkeurt dat RTL een winnaar heeft benoemd. “Oh jee, RTL gaat een winnaar peilen ben erg benieuwd naar het verschil in percentage tussen de kandidaten. Wij gaat dat voor het debat zeker NIET doen,” aldus Rademakers, die vindt dat je de kiezer zo te veel beïnvloedt.

Hoogleraar politicologie Tom van der Meer van de UvA is het met hem eens. “Roep verdorie geen winnaar uit na een verkiezingsdebat. Dat is (a) onzinnig, en (b) een invloedrijk frame. 2. Iemand met 20% & iemand met 19% van de stemmen uitroepen tot winnaars is suf. Kijk eens naar de breedst gedragen kandidaat ipv de fanatiekste achterban (1e voorkeur),” schrijft hij op Twitter.

Ook VPRO-ster Teun van de Keuken stelt dat je beter geen poll kunt houden: “Zo’n onzin om bij verkiezingsdebatten winnaars en verliezers uit te roepen. Het gaat erom wie jouw standpunten het beste vertegenwoordigt.”