NRC kritisch over Rutte: “Hij escaleerde terwijl de-escalatie gewenst was”

Het begint er steeds meer op te lijken dat de schietpartij in een tram in Utrecht gisterochtend geen terreuraanslag was. Mogelijk hadden politici en de gemeente een goede reden om in eerste instantie daar wel vanuit te gaan, maar toch klinkt er hier en daar de kritiek dat er te snel geoordeeld is.

In een commentaar in NRC Handelsblad staat onder andere: “Het woord aanslag viel al heel snel, terwijl er nog niets over de toedracht bekend was. Premier Mark Rutte (VVD) en koning Willem-Alexander toonden kort na de schietpartij, zoals dat van hen mag worden verwacht, hun medeleven. Maar zij reageerden buitenproportioneel door op het moment dat er nog zo weinig informatie beschikbaar was over het mogelijke motief, te spreken over een aanslag.”

De kritiek geldt vooral premier Rutte: “Hij ging nog een stap verder door te preluderen op een terroristisch motief met zijn woorden dat ‘onze rechtsstaat en onze democratie sterker zijn dan fanatisme en geweld’. Het is de inmiddels bekende formulering die vele regeringsleiders reeds gebruikten bij politiek gemotiveerde aanslagen op hun samenleving. Natuurlijk kan uit het begonnen onderzoek blijken dat de schietpartij wel degelijk politiek geïnspireerd was, maar liep Rutte nu voor de troepen uit. Hij escaleerde terwijl de-escalatie gewenst was.”

Bron(nen):   NRC