Het indrukwekkende leiderschap van Jacinda Ardern

Een week geleden schoot een extremistische blanke man 50 moslims dood om het Europese ras te redden. In die ene week lukte het de jonge premier van Nieuw Zeeland Jacinda Ardern het land te verenigen en de wetten te veranderen zodat herhaling wordt tegengewerkt. Wat dat laatste betreft: gisteren kondigde zij aan dat alle automatische wapens voortaan verboden zijn in haar land. Daarnaast koos zij, waar mogelijk, de kant van de geschokte moslimgemeenschap van haar land (en de wereld). ,,Toon liefde en sympathie voor alle moslimgemeenschappen’’.

De jonge premier maakte wereldwijd indruk. Bernice King, de dochter van Martin Luther King: ,,Ardern toont het eerlijke, mensgerichte leiderschap dat de wereld nodig heeft om uit de huidige chaos te raken.’’ Ze slaagde er in, naast supersnelle wetgeving, symbolen te vinden om geen kloof te laten ontstaan tussen verschillende bevolkingsgroepen. Zo droegen vrouwelijke agenten bij de bewaking van de bijeenkomst waarop werd herdacht dat de aanslag een week oud was, hoofddoekjes onder hun politiepet. Over de dader: ,,Ik zal zijn naam nooit uitspreken. Hij zocht roem, hij krijgt vergetelheid’’. Vast niet boreaal, maar wel indrukwekkend.

De wereld leerde Ardern kennen toen ze, als eerste regeringsleider, met zwangerschapsverlof ging. Nu heeft ze zich getoond als een krachtige, verzoenende leider in barre tijden