´Femke Halsema wordt ongeduldig´

Het is een misverstand te denken dat Femke Halsema in een door haar voorganger Eberhard van der Laan gespreid bedje belandde. De burgemeester was zeer geliefd. Buiten het stadhuis. Daar binnen stond hij bekend als een kortaangebonden opvliegende baas.

Die ook op een paar essentiële beleidsterreinen in zijn laatste tijd steken liet vallen. Meest in het oog lopende: de afdeling radicalisering, die in het oog moet krijgen en houden of ergens iets broeit. In de laatste maanden van zijn burgemeesterschap ontsloeg Van der Laan het hoofd van het programma Radicalisering en Polarisatie, Saadia A.-T., vanwege onder meer oplichting en belangenverstrengeling. De afdeling radicalisering functioneert niet naar behoren en maakt gebruikt van wetenschappelijk discutabele methodes, concludeerden onderzoekers eerder dit jaar in opdracht van de gemeente.

En Van der Laan deed dit onderdeel buiten iedereen om. Die solo-werkwijze en zijn korte lont leidde er toe dat er op het stadhuis veel ja-knikkers rond de burgemeester waren. Interim-burgemeester  Van Aartsen ruimde al wat puin. Maar in de top van de Amsterdamse ambtenarij zijn nu veel vacatures. Waaronder die van de hoogste baas van de afdeling veiligheid.

Volgens de Amsterdam-watchers van Het Parool begint Halsema ongeduldig te worden. Wil ze sneller verbetering. Bij de afdeling veiligheid, bij radicalisering, maar ook bij de brandweer, waar de situatie bij haar aantreden ook explosief was. Naast de druk om snel resultaat te leveren, zou ook meespelen dat Halsema liever zelf de mensen aanwijst die in haar ­directe omgeving werken. Al met al is de verbouwing van het bestuur dat Van der Laan achterliet in volle gang. Maar is de verbouwing nog niet in een veilig stadium.

Bron(nen):   Het Parool  NRC