Baudet ook de grootste in peiling Tweede Kamer

In de eerste peiling na de reusachtige overwinning bij de Provinciale Statenverkiezingen blijft Thierry Baudet scoren met zijn Forum voor Democratie. Ook in een peiling voor de Tweede Kamer komt hij als grootste uit de bus. Als er nu verkiezingen zouden zijn komt Forum uit op 26 zetels.

Dat is zes meer dan een week eerder. De VVD zou de tweede partij worden met 23 zetels. “Wat je vaker ziet na verkiezingen, is dat de winnaar daarna in de peilingen nog veel hoger scoort dan de uitslag. Het bandwagon-effect: dat mensen op dit moment graag bij de winnaar willen horen”, zegt politiek verslaggever Frits Wester tegen RTL Nieuws. “Je ziet dat het ten koste gaat van de PVV, die sinds woensdag verder keldert. Partijen als de VVD en het CDA lijken zich iets te herstellen.”

De samenwerking wordt lastig voor het kabinet meent Wester. “Als coalitie valt er geen zaken te doen met Forum, omdat D66 dat niet wil. Bovendien weet de coalitie ook niet hoe ze zaken zouden moeten doen met forum. Dat betekent dat de coalitie aangewezen is op GroenLinks en de PvdA, waardoor het beleid linkser zou worden. En dat terwijl Nederland juist voor rechts heeft gestemd.”