PvdA legt eerste bom: roer moet om bij ministerie van Justitie

Het is de trots van de VVD, maar van de PvdA moet het heel anders. het beleid van Teeven en Opstelten, die er zo hard mogelijk op slaan. Het roer moet om op het ministerie van Veiligheid en Justitie. De VVD-bewindslieden Ivo Opstelten en Fred Teeven hebben de nadruk te veel op repressie gelegd, laat de PvdA  aan haar nieuwe coalitiepartner de VVD via De Volkskrant weten. Naast straffen moet ook bemiddeling tussen daders en slachtoffers vanaf nu een kans krijgen. Om de onafhankelijkheid van rechters te waarborgen, wordt het plan voor de omstreden minimumstraffen ingetrokken. Ook de toon moet anders: Teeven kan beter niet meer zeggen dat inbrekers het risico lopen doodgeslagen te worden. In de Volkskrant van vandaag stellen de Tweede Kamerleden Ahmed Marcouch en Jeroen Recourt, de justitiespecialisten van de PvdA, dat 'de slinger' de andere kant uit kan. Marcouch: 'Alleen repressie, dat is een gedachtengang met tekortkomingen.' Recourt: 'We moeten met een andere bril kijken. Minder ideologisch. Meer naar wat werkt om mensen van het criminele pad af te brengen. Het is én-én. En het slachtoffer, en de dader.'

Bron(nen):   De Volkskrant      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Bert Hilhorst

  De daderparti,j wat triest.

 2. gerrit52

  dat moet je uitleggen aan de achterblijvers van slachtoffers die zijn vermoord. zie de zaak hund bijvoorbeeld. denk nou niet dat de straffen streng zullen zijn.
  ik krijg steeds meer de pe aan de pvda en aan al die anderen die menen dat de daders net zo goed slachtoffers zijn. ongelooflijk!

 3. Gert

  Ik vind dat het meer ideologisch is om, zoals de pvda wil, daders en slachtoffers zelf te laten bemiddelen. Hier zal denk ik vaker eerder een hogere straf uitkomen dan een lage.
  Willen ze het slachtoffer soms medelijden laten krijgen met de dader? Echt weer zo typisch links dit.

 4. Leon Swinkels

  Ik ben het er mee eens dat minimumstraffen een ongewenst instrument zijn. Wel lijkt de bemiddeling tussen dader en slachtoffer me niet eenduidig juist of onjuist, dit hangt sterk af van de aard van het misdrijf; b.v. bij een verkrachting lijkt het me niet standaard een gewenst middel en bij een winkeldiefstal kan het soms zeker wel goed werken.

  Naar mijn mening zou de dader niet als slachtoffer moeten worden gezien, het blijft een simpel feit dat ze bewust tot hun daden overgegaan zijn terwijl zeker in dit land daartoe geen dwingende reden bestaat.

Reacties niet toegestaan