De Amerikanen wilden de maan opblazen

Op het hoogtepunt van de koude oorlog overwogen de Amerikanen een atoombom te laten ontploffen op de maan. Met twee doelen: laten zien dat de Amerikanen een raket naar de maan konden krijgen en laten zien wat een krachtige bommen de Amerikanen hadden. Er waren al eerder verhalen over dit plan, maar nu is het hoofddocument over de operatie beschikbaar gekomen en online te lezen. In de 191 pagina's - "A Study of Lunar Research Flights" - wordt geduid hoe het zou moeten. De Amerikaanse luchtmacht wilde  de Russen, die net de eerste raket hadden gelanceerd en daarmee de Amerikanen voor waren,  imponeren door een paddelstoelvormige wolk op de maan te creëren die te zien zou zijn vanaf de aarde. De atoombom moest daarvoor op de rand van de maan tot ontploffing gebracht worden zodat de wolk werd opgelicht door de zon. Het zou zijn gegaan om een relatief kleine ontploffing. Meer voor het vuurwerk, dan voor de knal.
De missie was gepland voor 1959 , maar werd uiteindelijk afgeblazen door de militaire opperbevelhebbers omdat de ontploffing te veel risico's inhield voor de mensen op aarde.
Het is dus niet doorgegaan. Om de Russen te imponeren werd geen bom, maar een mens naar de maan gestuurd.

Bron(nen):   Huffington Post      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. IwanovKapotjeplov

  Tsjonge, overdrijven is ook een vak. Een bom op de Maan tot ontploffing brengen is toch echt heel wat anders dan de Maan opblazen! Voor dat laatste heb je toch heel wat meer energie nodig dan een enkel atoombommetje.

  Planetaire zaken zoals de Aarde en de Maan opblazen is geen senicure. Daar is veel energie voor nodig. Heeeel veel. Voor berekeningen:

  http://clarionfoundation.wordpress.com/2010/11/25/blowing-up-planets/

  http://blastr.com/2011/09/astronomer-explains-why-w.php

  • Dirk Zeeman

   Inderdaad. Wat een onzintitel. Flauwe sensatiezucht. Niveau Telegraf.

   (in antwoord op IwanovKapotjeplov)
   • DutchBag

    +1@beide, Toch vind ik dit nog wel een interessant artikel.

    (in antwoord op Dirk Zeeman)
    • RhodBerth

     De kop dekt de lading niet, maar de lading is inderdaad interessant. Is gewoon een trucje. Net zoals supermarkten verkooptrucjes hebben 😉

     (in antwoord op DutchBag)

Reacties niet toegestaan