Drones zien dat Iran genoeg splijtstof heeft voor 24 kernwapens

De VS hebben via drones kunnen zien en horen wat er gebeurt in de kerncentrale van Bushehr in Iran, schrijft de Wall Street Journal. De splijtstof van de door Russen gebouwde centrale zou na het opwekken van brandstof teruggebracht worden naar Rusland, beweerde Teheran. Maar dankzij de drones weten de Amerikanen nu dat de Iraniërs de splijtstof zelf hebben opgeslagen. Hierdoor heeft Iran genoeg plutonium om 24 kernbommen te maken. Het beeld- en geluidsmateriaal dat de drones konden oppikken uit de communicatie binnen de kerncentrale was genoeg om te kunnen opmaken waarmee de Iraanse technici bezig waren in oktober: brandstofstaven afvoeren.  Zoiets gebeurt pas na 12 tot 18 maanden, maar in dit geval gebeurde het al twee maanden nadat Bushehr volledig operationeel werd.

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Olvll

  De Amerikanen wisten ook héél zeker dat Irak beschikte over massavernietigingswapens. Ik heb niets met het Iraanse bewind maar vertrouw de Amerikaanse regering al evenmin.

  • Heldoppantoffels

   Mee eens dat de Amerikanen niet te vertrouwen zijn, maar je moet er toch niet aan denken dat een bewind als dat in Iran over dergelijke vreselijke wapens gaat beschikken.

   Wat is juist en wat is waar? Dat blijft de vraag en op welke informatie kun je vertrouwen?

   (in antwoord op Olvll)
 2. JRR Uijlings

  Gelukkig niet helemaal accuraat van WIK:

  “Independent nuclear experts estimate that this discharged fuel was made
  up of between 22 and 220 pounds of weapons-grade plutonium, enough to
  produce as many as 24 nuclear bombs, *if reprocessed further.*”

 3. Jansen

  Uhu… Het getuigt wederom van een behoorlijke speculatie gehalte. Graag zou ik willen zien dat de Vermeende “geworven bewijsmateriaal” aan het licht wordt gebracht. Wellicht handig om een tweede Irak scenario van ons af te wenden (was naar mijn mening een kalamiteit van de hoogste plank). Bovendien zou het ook nog eens de Amerikaanse inlichtingendienst meer krediet geven.

 4. grasspriet

  En áls dat al zo zou zijn, wat dan nog?
  Hoeveel heeft de VS zelf?
  Waarom zij wel en een ander niet?
  Als er één natie is die laat zien onbetrouwbaar te zijn is het de VS wel.
  Maar dat zijn vragen voor áls het zo zou zijn.
  Want ik ben nog lang niet overtuigd omdat het verhaal, zoals in het verleden ook al vaak gebeurd is, weer van die partij komt die er garen bij te spinnen heeft het land binnen te vallen.
  De Iraanse regering danst niet naar de pijpen van de VS dus moeten ze opkrassen, en gaan ze niet goedschiks, dan maar kwaadschiks.

  • Heldoppantoffels

   Allemaal waar Grasspriet, maar het (mogelijke) alternatief van een Iran met atoomwapens is toch ook slecht te accepteren? Het is moeilijk om door het ‘gordijn van manipulatie’ de waarheid te zien en we hebben niets te zoeken in het Midden Oosten.
   Hoe komt het echter dat het Westen wel heeft toegestaan dat de Russen deze technologie hebben verkocht aan Iran? Als we deze vraag helemaal goed kunnen beantwoorden dan weet je waarschijnlijk ook meer over de ware intentie van dit ‘spel’.

   (in antwoord op grasspriet)

Reacties niet toegestaan