‘Dit is het einde van de opstand van Pim Fortuyn’

Veel reacties op de uitslag. Een selectie: 'Dit is het einde van de revolutie van Fortuyn. Sinds Fortuyn bleek er politiek kapitaal te halen als protestpartij. Dat is nu gestopt', aldus Wim Voermans, hoogleraar  bestuursrecht in Leiden. (Volkskrant) De kiezer is de polarisatie zat. Dat is een dwingende uitnodiging aan Rutte en Samsom over hun verschillen heen te stappen en liefst snel een kabinet te vormen. (Trouw) Wilders afgedroogd en (vrijwel) opgeborgen. Grote verliezer: de euroscepsis. VVD en PvdA onverwacht omvangrijke winnaars. Nederland heeft weer eens gestemd – en opnieuw maakte de kiezer er een daverende verrassing van. (NRC) 'Als een van de weinige Europese leiders prolongeert hij zijn premierschap tijdens een economische crisis. Tegelijkertijd eist het electoraat dat de VVD-leider een socialer gezicht toont dan tot nu toe.' (FD) Bij de formatie lijken PvdA en VVD op elkaar aangewezen, maar ze hebben voor een meerderheid in de Eerste Kamer een derde partij nodig. Samen hebben ze daar 30 van de 75 zetels. (NOS) 'Nooit eerder in de moderne parlementaire geschiedenis moest een traditionele middenpartij in Nederland zo diep buigen als het CDA vandaag'. (Trouw) 'D66 en het CDA zullen een cruciale rol gaan spelen in de coalitie-onderhandelingen. Een coalitie zonder deze twee partijen is haast ondenkbaar', denkt Wester. (Frits Wester, RTL) 'GroenLinks ziet misschien wel uit naar de slechtste uitslag ooit. GroenLinks heeft het tij niet op tijd kunnen keren, zei Bram van Ojik', nummer twee op de lijst.  (Telegraaf) 'In 2012 werd nog gezegd: Nederland heeft eigenlijk geen grote partijen meer, nou, nu blijkt wel dat dat dus echt niet zo is' aldus Claes de Vreese, hoogleraar politieke communicatie . (Volkskrant)  

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. catchit64

  Politiek is natuurlijk ultra saai, maar lawaai makers in de politiek hebben de afgelopen 10 jaar helemaal niks bereikt.
  Schelden en discrimineren blijkt gelukkig niet de manier om ons land te presenteren.
  Terug naar de oude degelijkheid is volgens mij de uitkomst van de verkiezingen.
  Laten we hopen dat ze niet alleen elkaar de tent uit vechten maar in gaan zien dat ze met samenwerken Nederland weer op de rit krijgen.

 2. Kees van der Plas

  Wat een flauwekul. Pim Fortuyn is nooit in opstand geweest. Hij was een hervormer en wist een groot deel van de Nederlandse bevolking achter zich te krijgen. Veel van zijn ideeen zijn doorgevoerd of in ieder geval hebben zij zo hun sporen nagelaten in de huidige politiek en besluitvorming. Een onzin opmerking dus van dhr. Voermans.

  • Stanislawsympatico

   Ook weer een typische kortzichtige, onzinnige uitspraak van Voermans, die lekker LIJKT te passen in de huidige ontwikkelingen. Al tien jaar horen we van dit soort figuren dat de ‘oude politiek’ in een crisis zit en spreekt men over ‘de teloorgang van de middenpartijen’. Nu, toevallig (door peilingen, media-aandacht,teleurstelling in de PVV en nog talloze factoren) de VVD en PVDA de grootste zijn, is er opeens geen ‘politiek kapitaal’ meer te halen voor protestpartijen. Ik vraag me af of deze hoogleraar de peilingen van de afgelopen maanden heeft gevolgd. Ongelofelijk dat een hoogleraar zo’n conclusie durft te trekken uit EEN verkiezingsuitslag.

   (in antwoord op Kees van der Plas)
 3. Templein

  Het is een tweestromenland geworden zegt Tom-Jan Meeus in NRC. Daar sluit ik me bij aan. Het is nu de vraag of de twee grote partijen die stromingen tot stevige krachtstroom kunnen leiden.
  Zo niet, dan worden de grote partijen straks weer gemillimeterd en dan komen er nieuwe partijen boven.

  Peilerstilte bij onderhandelen svp:
  Laten we hopen dat peilers als de Hond niet weer de coalitievormers op de nek zitten. Bij de vorige formatiepogingen stond met chocoladeletters dagelijks in de krant dat de VVD enorm zetelverlies zou krijgen zolang hij in gesprek was met Cohen, Halsema en Pechthold. Dat zou ook de reden geweest kunnen zijn dat Rutte toen afhaakte.

Reacties niet toegestaan