Zelfs veel PVV’ers en SP’ers zijn nu voor kabinet van PvdA en VVD

Er is massale steun voor de poging  van Mark Rutte en Diederik Samsom om een kabinet met VVD en PvdA te vormen. De uitkomsten van de peiling van Maurice de Hond lijken wel de uitslag van een communistisch partijcongres: Bij de meeste partijen is meer dan 90 procent voor die combinatie: on-Nederlandse eensgezindheid. Zelfs veel aanhangers (61 procent) van de verslagen PVV zijn nu voor een regering van VVD en PvdA. Bij de SP is bijna de helft (47 procent) voor.  Het smadelijk afgedroogde  CDA staat voorlopig buitenspel. Meer dan 90 procent van de CDA-aanhang vindt dat prima. Dat is opmerkelijk voor een partij die zo vaak aan de regering deelnam. Dat de koningin geen rol speelt in de formatie is voor de meeste kiezers geen probleem. Slechts  37 procent wil haar weer een rol geven. De grote vraag is of de twee partijen in de formatie elk meningsverschil tot achter de komma uitonderhandelen of dat ze elkaar eenvoudig bepaalde onderwerpen (aftrek hypotheekrente, eigen zorgrisico) gunnen. De meeste kiezers kiezen voor het laatste. Dit is de politieke voorkeur van de kiezers vergeleken  met de uitslag van 12 september:    

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Marc van Oostendorp

  Wat ik opmerkelijk vind: iedereen weet dat de peilingen er zelfs één dag voor de verkiezingen enorm naast zaten – met een groter verschil dan dat tussen de verkiezingen en deze nieuwe peilingen. En toch worden die laatste unverfroren weer gepresenteerd alsof ze iets betekenen.

  • RhodBerth

   De peilingen kloppen wel, maar ze zeggen niks over ‘morgen’ maar enkel over ‘vandaag’. Je kunt de verkiezingsuitslag van ‘vandaag’ dan ook niet vergelijken met de peiling van ‘gisteren’ en concluderen dat die ernaast zit.

   (in antwoord op Marc van Oostendorp)
 2. Paulraw

  Daling van PvdA zet al in ,en de plannen zijn nog niet eens gepresenteerd.

 3. Yuri Visser

  Interessant, maar wat me vooral opvalt is dat ik het woord ‘on-Nederlands’ weer eens tegenkom. Dat woord kom ik tegenwoordig on-Nederlands vaak tegen. Betekent het überhaupt nog wel wat…. 😉

 4. kletsmajoor

  Peilingen komen m’n neus uit. Genoeg! De verkiezingen zijn geweest, geen peilingen meer s.v.p.

  • RhodBerth

   Ik ben wel geïnteresseerd in de peilingen, misschien kun je je gewoon voornemen deze niet meer te lezen, zodat de mensen die wel interesse hebben ze wel kunnen blijven lezen. Beetje vreemd om iets voor iedereen af te willen schaffen enkel omdat u er niet meer in geïnteresseerd bent.

   De F1 doet me niks, schaf maar af!

   (in antwoord op kletsmajoor)
   • kletsmajoor

    Tip: Bij het uiten van een hartekreet menen mensen niet letterlijk wat ze zeggen of schrijven.

    (in antwoord op RhodBerth)

Reacties niet toegestaan