Anouchka van Miltenburg (VVD) nieuwe voorzitter Tweede Kamer

Na drie stemrondes nam de Tweede Kamer uiteindelijk het besluit dat VVD-kandidaat Van Miltenburg de nieuwe voorzitter zal zijn. Tweede werd PvdA-kandidaat Arib, derde D66'er Schouw. Van Miltenburg wordt op 20 april 1967 geboren in Utrecht. Ze doet de mavo in Utrecht, highschool in het Canadese Vancouver en de havo in Nieuwegein, om vervolgens in Tilburg journalistiek te gaan studeren. Na die studie werkt ze 10 jaar als journalist, onder meer bij Radio Rijnmond en het NOS-journaal. In haar vrije tijd is ze leadzangerers bij de rockgroep Blow Smoke. Begin 2003 komt ze na verkiezingen voor de VVD in de Tweede Kamer.  In 2009 wordt ze voorzitter van de vergaderingen van de vaste Kamercommissie voor Defensie. Van Miltenburg kan een flapuit zijn. In 2007 wijst ze in een interview in Het Parool op de 'voordelen' van het afschaffen van de verplichte autogordel: meer verkeersdoden leidt tot meer organen die geschikt zijn voor donatie. 'Als volwassenen dat risico willen lopen en ze sterven, levert dat donoren op', wordt ze geciteerd. Nog dezelfde dag neemt ze afstand van haar uitlatingen in het interview. De suggestie was cynisch bedoeld, meldt een VVD-woordvoerder. In oktober 2010 verwerft Van Miltenburg een cruciale plek in de VVD-fractie. Mark Rutte wordt premier in een minderheidskabinet van VVD en CDA en neemt een flink aantal ervaren Kamerleden mee naar het kabinet. Mede daardoor krijgt Van Miltenburg een belangrijke positie in de fractie. Bij de afgelopen verkiezingen stond ze op de vierde plaats op de kandidatenlijst.
       

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Apex

  Mavoklant als voorzitter.
  Q.E.D. over het niveau van onze vertegenwoordigers

  • WimB

   Ik heb persoonlijk meer respect voor mensen die dit soort trajecten ‘the hard way’ doorlopen en er via havo en journalistiekopleiding iets van maken, dan mijn destijds elitaire klasgenootjes die vanwege hun straatnaam op het VWO terechtkwamen, daar vervolgens via zo’n 10 uur huiswerkbegeleiding en bijles per week, een kritische blik naar de leraar door ouders en een pretpakket, naar een rechtenstudie gleden om uiteindelijk op basis van het feit dat ze weten hoe ze een glas wijn moeten vasthouden ‘maatschappelijk succesvol’ te worden. Bij een bank of zo….

   (in antwoord op Apex)
  • frits.burghardt

   Maar aan de eis van de PVV is voldaan: ze spreekt dankzij de Canadese highschool goed Engels :-). Of bedoelde u dat niet?

   (in antwoord op Apex)
  • Jannie Ooms

   De elitaire reactie van Apex wil doen voorkomen dat hij toch minstens Gymnasium heeft gedaan. Wat jammer is het dan toch dat hij daar niet goed heeft leren lezen.

   De stoere rockchick Anouchka heeft niet alleen MAVO, maar ook HAVO en daarna HBO journalistiek gedaan.

   We zijn allemaal begonnen met Lager Onderwijs. Misschien kunt u de volgende keer smalend zeggen: een basisschoolklant als kamervoorzitter.

   Ik ben blij met die Anouchka!

   (in antwoord op Apex)
  • pinquin

   liever een mavoklant dan een marrokaantje wat niet eens in de 2de kamer hoort. dit is het NEDERLANDSE parlement Bovendien is lezen niet je sterkste kant. Havo en HBO heeft ze ook. En jij? 82 x blijven zitten in groep 3? Denk ut wel

   (in antwoord op Apex)
   • Conformer

    Dat “Marokkaantje” is anders gewoon een Nederlander nu.

    (in antwoord op pinquin)
    • pinquin

     vergeet het maar, dat marrokaantje zal nooit en te nimmer een nederlandse zijn, NOOIT

     (in antwoord op Conformer)
  • pinquin

   alles beter dan zo’n kutmoslim die niet eens nederlandses

   (in antwoord op Apex)

Reacties niet toegestaan