PvdA en VVD hebben nu geen meerderheid meer

PvdA (38 Kamerzetels) en VVD (41 zetels) haalden  bij de verkiezingen van 12 september samen 79 zetels. Dat is de basis van de kabinetsformatie waar Mark Rutte en Diederik Samsom nu aan werken. Het plaatje zou er heel anders uitzien als er vandaag verkiezingen waren. Volgens de peiling van Maurice de Hond zouden ze nu geen meerderheid meer halen en samen onder de fatale grens van 75 zetels (PvdA 34, VVD 39) zakken. Samsom en Rutte blijven wel de hoogst gewaardeerde fractievoorzitters, gevolgd door Pechtold (D66), Roemer (SP) en Buma (CDA). Onderaan bungelen Sap(GrLinks), Van der Staaij (SGP) en Wilders (PVV). Dit zou volgens de peiling vandaag de uitslag van de verkiezing zijn:  

16 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Carla Wijnmaalen

  Peilingen na verkiezingen zijn overbodige onzin. De meerderheid bij verkiezingen geldt. Het wordt pas weer nuttig wanneer er weer verkiezingen zouden zijn, en dat is nu niet het geval. Een meerderheid vervalt niet door verschuivingen erna.

  • FloatingSoulPeter

   Inderdaad. Dit is keiharde realiteit en we zullen keihard genaaid worden.
   Degenen die dit gewenst hebben en er dus op gestemd: ga maar vast gebukt staan.
   Je wordt genadeloos genomen.
   Straks niet gaan zeuren dat ze hun beloftes niet waar maken.
   Dat doen ze namelijk wel: Nederland het ravijn verder in duwen.
   De kaalslag is al aangekondigd en weldra zal de sociale zekerheid als laatste gaan.
   Het is nu eenmaal een feit dat deze 2 partijen garant zijn voor vooroorlogse toestanden.
   Het zijn allebei neo-NSB’ers.

   (in antwoord op Carla Wijnmaalen)
  • André Somers

   Je hebt gelijk, behalve dat peilingen *voor* verkiezingen ook niet nuttig zijn. Ze creëeren hun eigen werkelijkheid.

   (in antwoord op Carla Wijnmaalen)
 2. Jan Leul

  De officiële verkiezingsuitslag zegt niets over deze uiteindelijke peiling van Maurice de Hond . Volgens de opiniepeiler is de uitslag van 12 september niet meer dan een momentopname die een trend aangeeft.

  “Het kan nog alle kanten op”, aldus De Hond. “12 september hebben veel mensen in het stemhokje op de PvdA gestemd. Maar als het er echt op aankomt, tijdens mijn online onderzoek , kunnen veel mensen nog van gedachten veranderen.”

  De Hond voorspelt dat de PVV zal profiteren van de zogeheten browserbonus: “Voor veel mensen is het moeilijk om openlijk aan te geven dat ze op de PVV stemmen. In het stemhokje durven ze dat niet, maar in de anonimiteit van mijn online vragenlijst vullen ze stiekem toch Geert Wilders in. Daardoor scoort de PVV in mijn daadwerkelijke peiling vaak hoger dan bij de verkiezingsuitslag. Wat dat betreft zitten kiezers er vaak naast.”

  Volgens De Hond moeten we niet te veel waarde hechten aan de definitieve zetelverdeling. “Verkiezingen zijn slechts dagkoersen. Over twee jaar is iedereen de officiële uitslag van 12 september alweer vergeten. Natuurlijk is het leuk om bij verkiezingen ineens 76 zetels te halen, maar daarmee kun je hooguit een regering vormen en je idealen waarmaken, meer niet. Als je daadwerkelijk de broodnodige media-aandacht wilt krijgen, zul je hoog moeten scoren in mijn peiling. De komende dagen worden cruciaal.”

  bron : DS

 3. IwanovKapotjeplov

  Bij het woord “peiling” ben ik opgehouden met lezen…..

 4. FloatingSoulPeter

  Het zegt me allemaal niks meer.
  Ik denk dat ik mezelf maar terug trek in mezelf.
  Alles is hier nutteloos en waardeloos.

 5. André Somers

  “PvdA en VVD hebben nu geen meerderheid meer”
  Tenzij ik heb gemist dat er intussen wéér verkiezingen zijn geweest, hebben PvdA en VVD samen weldegelijk een meerderheid in de Kamer. Dat is waar het om gaat. Of zijn we met zijn allen alweer vergeten hoever de peilers er met z’n allen (alweer!) naast zaten?

 6. Templein

  Wat een geluk dat er radiostilte is. Anders zouden de peilingen nog grotere dalingen laten zien en zouden de vvd en pvda van de zenuwen de onderhandelingen voor gezien houden.

  Het feit dat de peilingen nu zakken geeft aan dat peilingen een antwoord geven op de verkeerde vraag.

  Sociologen zouden eens uit moeten zoeken wat de mensen die de vraag beantwoorden werkelijk dachten. Willen ze geen saaie muts zijn die nooit eens verandert van partij? Willen ze De Hondt pleasen? ‘Hij zal ons niet voor niets vragen wat ik nou zou gaan stemmen. Nou dan zal ik maar een tegenstem uitbrengen.’

 7. Indenvreemde

  Helaas pindakaas Nu is het “Te Laat”

Reacties niet toegestaan