Opmerkelijk: minder verkachtingen, minder seksueel geweld

Het aantal aangiftes van seksuele misdrijven is de afgelopen jaren fors teruggelopen. Wie de krant leest zou het tegendeel verwachten, maar toch is het zo. De politie registreerde vorig jaar 1500 verkrachtingen en ruim 2100 aanrandingen; heel veel, maar toch ruim 35 % minder dan zes jaar geleden. Een spectaculaire daling. Dat bericht De Volkskrant op basis van cijfers van de Veiligheidsmonitor van het  CBS. De cijfers worden nog opmerkelijker als je kijkt naar de periode tot 2002. Toen steeg het aantal seksuele delicten nog fors. De daling van verkrachtingen en aanrandingen staat niet op zichzelf. Bijna over de hele lijn daalt het aantal misdrijven. Alleen het aantal woninginbraken stijgt. Toch zijn deskundigen er niet zeker van of er echter minder daders (vrijwel altijd mannen) over de schreef gaan. Wat ook kan meespelen is dat het moed vergt om aangifte te doen, zeker als de dader een bekende is. In veel gevallen is dat zo. Andere deskundigen brengen daar tegenin dat die schaamtegrens om aangifte te doen de afgelopen jaren niet hoger is geworden, maar eerder lager. Dat zou betekenen dat de daling serieus is, en in feite eerder groter dan kleiner. Uit de Veiligheidsmonitor blijkt ook dat vrouwen zich over het algemeen veiliger zijn gaan voelen, de afgelopen jaren. En wie naar de misbruikcijfers kijkt kan constateren dat dat terecht is.  

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. Genuine_Defector

    Wat ook meetelt, niet alleen in het geval van verkrachtingen maar bij elk misdrijf, is dat men over het algemeen geen aangifte meer doet, omdat er toch niets opgelost wordt. De pakkans is doorgaans bizar laag bij inbraken, overvallen en geweldsmisdrijven. Daarnaast is de strafmaat ridicuul laag in dit land. Dus waarom zou je aangifte doen als er niemand gepakt wordt, en als er onverwacht toch iemand gepakt wordt de strafmaat vervolgens absurd laag is? Te veel moeite en je krijgt er nagenoeg niets voor terug.

    Bovenstaande geldt overigens inderdaad niet bij verkrachting door een bekende. Daar is de dader immers bekend. Een 100%-pakkans ligt dan in het verschiet. Angst houdt het slachtoffer dan waarschijnlijk helaas tegen. Maar die angst kan weggenomen worden als je een daadkrachtige rechtsstaat hebt met forse straffen. En die hebben we niet.

    Behalve voor verzekeringstechnische aspecten, zou ik niet weten waarom je in dit land nog aangifte doet.

    http://www.bnr.nl/programma/juridischezaken/285851-1212/pakkans-voor-misdrijven-slechts-18-procent

Reacties niet toegestaan