Codebrekers gezocht om nazi-goud en Hitlers diamanten te vinden

Al negen jaar zoekt de Nederlandse onderzoeksjournalist Karl Hammer naar een partij goud en diamanten van Hitler. Vanaf vandaag geeft hij de schatkaart, een stuk bladmuziek van de componist Gottfried Federlein, prijs op internet, in de hoop dat anderen er wel in slagen de sleutel te vinden. Wie het lukt de oplossing te vinden krijgt van Hammer € 12.000. Dan kan hij tenminste zijn verhaal over de schat voltooien. Een ongelooflijk verhaal. Maar toch interviewde de Volkskrant Hammer over zijn zoektocht naar de schat van de nazi’s. Het verhaal begint in Berlijn 1945. Vlak voor de val van het Derde Rijk zou de SS de diamanten van Adolf Hitler, samen met een lading goud, van Berlijn naar een onbekende plaats hebben gebracht. Een zekere Schulz zette Hammer in 2004 op het spoor. Die vertelde hem over Franz Xaver Schwarz, de boekhouder van Hitlers partij, maar ook zijn persoonlijk financieel adviseur. Van Schulz kreeg Hammer ook de schatkaart. Het document was in bezit van Otto, een Duitse pastoor die contacten had met de nazi's, tot in de hoogste kringen. Hilters secretaris Martin Bormann gaf de pastoor het document mee, het was bedoeld voor Schwarz, die in München zat. Met dit document zouden het goud en de diamanten kunnen worden gevonden. Die waren bedoeld voor de financiering van Werwolf, een terreurgroep van de nazi's. 'De afspraak was dat Otto het document naar Schwarz zou brengen als Bormann vast zou komen te zitten in Berlijn', vertelt Hammer. Maar volgens hem komt Otto in gewetensnood en houdt het document zelf. Na de oorlog trekt hij zich terug in een klooster. En hoewel de Otto een antisemiet was, bleek hij zich in Berlijn ook te hebben bekommerd om een achtergebleven joods jongetje zonder voedselbonnen. Hammer: 'Dat jongetje heeft Otto na de oorlog getraceerd om hem te bedanken. Uit de nalatenschap van Otto is dit document, bekend geworden als de 'pastoorbrief', bij hem terechtgekomen. En de zoon van dit jongetje is dus die Schulz.' Codebrekers kunnen hier aan de slag met het document, dat volgens Gerard Aalders, voormalige medewerker van het Niod, 'zeer wel mogelijk' authentiek is.

Bron(nen):   de Volkskrant (betaald online)      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Petra Morsman

  Ben begonnen me te concentreren op dit geval en kan zeggen, als helderziende ben ik al veel te weten gekomen.
  Misschien zelfs wel wat er allemaal gebeurd is.
  Waar de schat is gebleven.
  Wie wil er meer weten?

 2. Petra Morsman

  Hoi Kevin,
  Wie denkt in Mittenwald te moeten zijn voor de bezittingen van zhitler heeft het mis.
  Die zijn allemaal buiten de stad en op andere plaatsen verborgen.
  En de schat. Wees niet zo kleinburgerlijk om dat maar steeds te zeggen.
  Er liggen voor miljarden aan kunstschatten, goudstaven en andere kostbare voorwerpen rondom Mittenwald en de oostlitszee verborgen.
  Et is dus niet een schat, er zijn er tientallen, alleen, jammer voor Leon Giesen, niets daarvan ligt in Mittenwald.

 3. Petra Morsman

  Wat wel in Mittenwald verborgen ligt?
  Een Romeins urnenveld, een kerkklok, aambeeld en loop van kanon, verstopt om niet omgesmolten te worden.

 4. Petra Morsman

  Oh ja, over die tranen van de wolf, de 5 kostbare diamanten?
  Hitler had een koffertje vol kostbare juwelen, Martin Bormann zou ze voor Hitler verbergen, maar deze zogenaamde vriend heeft de tranen van de wolf gestolen.
  Er zijn twee mogelijkheden waar de diamanten zijn gebleven.
  1. Martin heeft ze verborgen op de zolder van een bekende van hem.
  2. Hij heeft ze verkocht en de meeste diamanten zijn versneden.
  Slechts een ervan, de beroemde traanvormige wordt in de kluis bewaard van een oud joods juwelen verhandel bedrijf.

Reacties niet toegestaan