De VS: 88,8 wapens per 100 inwoners

De schietpartij op de basisschool in Newtown heeft het vuur onder het debat over wapenbezit in Amerika weer ontstoken. Hoe wijdverbreid is eigenlijk het wapenbezit in de VS? De Washington Post heeft op zijn site een grafiek waaruit blijkt dat Amerika gemiddeld 88,8 wapens per 100 inwoners heeft, het hoogste wapenbezit ter wereld. In dezelfde krant wijst Ezra Klein op een grafiek van socioloog Kieran Healy. Daaruit blijkt dat hoewel Amerika gewelddadiger is dan andere OESO-landen, het aantal moorden daalt.

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Gold Forever

  Deze incidenten ‘helpen’ wel om de Grondwet aan te passen. Ik denk dat kringen binnen de Amerikaanse overheid al een lange tijd van het recht op wapenbezit af willen, vooral in crisistijden en met een burgeroorlog in het achterhoofd. Aan de andere kant begrijp ik de redenatie: een burger moet zich kunnen bewapenen tegen een overheid die kwaad wil. Overheden blind vertrouwen is naief. Met één foute leider kan het omslaan heeft de geschiedenis bewezen.

  • Jeffrey Pol

   De optelsom is geesteszieke + wapentoegang + psyschische trauma zorgt samen voor een explosieve combinatie van geweld. Dit gaat op voor een klein groepje ‘gekken’. Als je de wapenwed aanpakt, dan pak je net de overgrote meerderheid die niets bijzonders doet met het wapen.

   Wat ik niet snap is dat een vrouw, schooljuffrouw en moeder iets moet met vijf pistolen en zelfs een semi-automatisch geweer?
   De wapenindustrie is erg sterk vertegenwoordigd in de politiek en het recht op wapenbezit zit erg sterk ingekapseld in de burgerlijke maatschappij. Ze mogen eens nadenken in USA dat bij het recht op wapenbezit er ook een plicht geldt dat ding zo goed mogelijk te beheren.

   Die andere twee componenten mogen niet onderbelicht blijven, geesteszieke en trauma. Het eerste moet niet zo moeilijk zijn om op te sporen, het tweede mag meer aandacht krijgen.

   (in antwoord op Gold Forever)
  • Jasper_B

   Nee hoor, zo lang stemmen voor strengere wetgeving gelijk staat aan politieke zelfmoord zal er niets veranderen, met dank aan de lobbyisten van de NRA en dergelijke.

   De Grondwet zal sowieso niet worden aangepast, daarvoor is immers een 2/3 meerderheid nodig in het Huis en in de Senaat pen daarna moet 3/4 van de staatscongressen voor stemmen. Het gaat erom om wetten te maken die standhouden als ze getoetst worden aan het Tweede Amendement.

   (in antwoord op Gold Forever)
 2. Frederik Blom

  Het verstand moet regeren. Amerika ontwapenen op grond van een schietincident gaat voorbij aan de grondbeginselen van de Amerikaansse samenleving en dat is vrijheid. Er zijn maar weining andere landen die de vrijheid zo nadrukkelijk verankerd hebben in de constitutie ofwel grondwet. Er is een enorm gevecht aan de gang tussen hun die vrijheden willen inperken en die er aan willen vasthouden. Als het gaat om wapens moet er heel consequent worden nagedacht. Als er geen wapens in het land horen te zijn dan moet je kunnen garanderen dat ze nier ergens verstopt liggen en dat niemand ze bij verrassing tevoorschijn tovert en er rare dingen mee gaat doen. Iemand heeft uitgevogeld dat juist door de afwezigheid van wapens op bijvoorbeeld scholen er schietincidenten plaatsvinden op deze schaal. Namelijk als er iemand een school binnen kan komen met een wapen, om zich heen kan schieten zonder dat iemand zich kan verweren door terug te schieten houden deze incidenten niet op. we weten dat Pim Fortuyn de dood werd ingejaagd doordat er niemand was die hem beschermde. Het is altijd hetzelfde liedje. Het antwoord op wapengeweld is teeledig; Meer liefde voor iedereen zodat agressie niet op hoeft te komen. In geval van een voorkomend incident(niet preventief) effectief de omgeving en evt. de dader zelf beschermen als het mogelijk is. In de dierentuin schieten ze met pijltjes die de dieren in slaap laten vallen. Ik weet niet hoe effectief dat soort dingen kunnen zijn in noodsituaties, een slaapgas zou ook een optie zijn als het in een lokaal gebeurt. Dan valt iedereen in slaap maar dan kan er van buitenaf nog worden ingegrepen voordat iedereen wakker is.

Reacties niet toegestaan