Menstruatie-apps geven gevoelige privégegevens door aan Facebook

Er zijn apps die je menstruatiecyclus bijhouden. Reuzehandig voor jou. En voor Facebook. De apps hebben er namelijk geen enkele moeite mee om je meest vruchtbare periode, de laatste keer dat je onveilige seks had, of data over je gemoedstoestand door te geven aan Facebook en andere geïnteresseerden.

De apps zijn populair onder vrouwen. Niet alleen om te weten wanneer je menstruatie eraan komt, maar ook om zwanger te raken. Er valt namelijk precies in bij te houden wanneer je het meest vruchtbaar bent. Bij een aantal apps moet je ook je gemoedstoestand invullen. En juist dat is interessant voor adverteerders. Iemand die niet lekker in zijn vel zit, is gevoeliger voor impulsaankopen is de gedachte. Zo wordt er dus ook nog eens misbruik gemaakt van je rotgevoel.

De grote apps Flo, Menstruatietracker van Leap Fitness Group, Cyclus Kalender van Simple Design Ltd. en Period Tracker Clue hebben inmiddels laten weten de gegevens niet meer door te verkopen, maar andere belangrijke spelers zoals MIA en Maya doen dat nog wel. En juist die laatsten vragen heel veel gegevens, onder meer over je seksleven, je alcoholgebruik en je gevoelens.