Geschokte reacties op moord advocaat kroongetuige

Vanochtend is de advocaat van kroongetuige Nabil B., Derk Wiersum (44), doodgeschoten in Amsterdam.

Burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, heeft geschokt gereageerd. "Dit is een afschuwelijke moord, op een vader, een advocaat, een Amsterdammer. Het is een niet eerder vertoonde aanval op de advocatuur die het wezen van de rechtstaat aantast. Dit leidt tot angst en onrust onder advocaten. Voor politie en het OM heeft de zaak de hoogste prioriteit. De Amsterdamse driehoek komt vandaag bijeen om de laatste stand van zaken te bespreken. Politie en hulpverleners zijn in Buitenveldert en doen wat ze kunnen. Ik leef mee met iedereen die op welke manier dan ook door deze vreselijke daad is geraakt. Ik wens de familie sterkte met de verwerking van dit onbeschrijflijk verdriet." 

Ook premier Mark Rutte heeft gereageerd. "Dit zijn natuurlijk zeer verontrustende berichten," liet hij weten aan RTL Nieuws. "Politie en Openbaar Ministerie zijn volop bezig met dit te onderzoeken."

Verder laat misdaadverslaggever John van den Heuvel weten 'diep geschokt' te zijn. "Ik ben diep geschokt door deze aanslag, die alle kenmerken heeft van een nieuwe wraakactie vanwege de verklaringen van de kroongetuige tegen Ridouan Taghi.  Het grijpt me me zeer aan dat iemand wordt vermoord omdat hij gewoon zijn werk doet. Het geeft opnieuw aan hoezeer de reikwijdte van georganiseerde misdaad wordt onderschat. Weer is een grens overschreden. Een hele trieste dag. Mijn gedachten gaan uit naar de nabestaanden."