De schutter: kind nog, laag IQ en op zoek naar status

Het lukt de drugsmaffia telkens weer jonge jongens te paaien om het vuile werk uit te voeren. De schutter van gisteren was vermoedelijk nog maar een kind: tussen de 16 en 20. John van de Heuvel schrijft over het fenomeen.

"Of ze worden gepakt en krijgen langdurige straffen of ze eindigen zelf met een kogel in het lichaam. Een andere weg is er bijna niet. Maar toch weten criminele organisaties toch iedere keer weer nieuwe kandidaten te vinden.

De deelnemers aan de moordcommando’s zijn veelal jongens die dezelfde eigenschappen hebben als de Top600-personen uit Amsterdam. Veelplegers die zich stelselmatig schuldig maken aan het plegen van misdrijven. Vaak drugsgerelateerd."

Politie, justitie en GGD brachten de jonge veelplegers in kaart. Veertig procent is zwakbegaafd was en bijna honderd procent heeft een slecht ontwikkeld geweten had en geen of weinig empathie. Bijna negentig procent was makkelijk beïnvloedbaar. Deze kinderen, vaak allochtonen uit achterstandswijken, realiseren zich dus nauwelijks wat ze doen en wat de gevolgen van hun crimineel handelen zijn.

Van de Heuvel: "Uit deze groep rekruteren de criminele organisaties hun schutters. De tieners en twintigers zoeken naar status en willen graag wat geld verdienen. Een nieuw horloge, tienduizend euro of een reisje naar het buitenland is al een mooie beloning. Deel uitmaken van een moordploeg is regelrechte promotie. En natuurlijk vertelt de opdrachtgever of tussenpersoon niet dat de schutter later zelf uit voorzorg kan worden afgeknald of dat hij uiteindelijk in de bajes belandt. Politie en justitie denken dat er honderden zo niet duizenden van dit soort potentiële ‘hitmen’ of ‘soldaten’ zijn."

De vraag is of de moordenaar van Wiersum überhaupt wel wist wie hij doodde. Als de moordenaar wordt gepakt is de kans klein dat hij zal vertellen wie hem heeft gestuurd. Als hij dat al weet.

Bron(nen):   Telegraaf