Huisjesmelker Van Haga uit VVD-fractie gezet. Rutte III meerderheid kwijt

Het in opspraak geraakte Kamerlid Wybren van Haga moet uit de VVD-fractie. Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff heeft dat gezegd na een fractievergadering. Het is echter nog onduidelijk of Van Haga zijn zetel meeneemt. In dat geval zou de coalitie haar meerderheid in de Tweede Kamer kwijtraken.

Volgens Dijkhoff moet Van Haga weg omdat hij zich niet heeft gehouden aan een eerdere afspraak. Van Haga zou zich niet meer bemoeien met zijn bedrijf, beloofde hij na een eerdere affaire. Dat heeft hij toch gedaan. Daardoor is er geen sprake meer van "een strikte scheiding" tussen zijn zakelijke en politieke activiteiten, vindt de VVD-fractie.

Dijkhoff weet nog niet of Van Haga zijn zetel meeneemt. De coalitie zou dan nog maar over 75 van de 150 Kamerzetels beschikken.

Volgens Van Haga zelf betekent het fractiebesluit om hem eruit te zetten dat het erg moeilijk wordt politiek te combineren met het ondernemerschap. "Ik was graag gebleven." Van Haga zegt "rustig te gaan nadenken" over zijn zetel. Hij gaat er ook met anderen over praten.