Tbs’er vertelt hoe hij ontsnapping voorbereidde

Vrijdag wist tbs'er Ronald van Z. te ontsnappen uit de Nijmeegse Pompekliniek. Pas maandag werd hij in Parijs opgepakt. Het was geen spontane actie zo legt hij uit aan Omroep Gelderland. Hij had zich al anderhalve maand voorbereid.

Ten eerste spaarde Ronald geld bij elkaar vertelt hij in de mailwisseling. "Dit is geen probleem, aangezien we ongelimiteerd mogen pinnen op verlof. Dus ik had ongeveer 500 euro totaal." Tweede stap was de fiets die hij voor zijn verlof mocht gebruiken. Hij wist er met een smoesje een tas aan te hangen. "Toen ik de fiets terug in het fietsenhok zette, zat er een fietstas op gevuld met kleren, een kaart en eten."

Twee medebewoners, die op de hoogte waren van zijn plannen, gaven hem ondertussen tips. De derde en moeilijkste stap was het wegfietsen bij zijn begeleider. "Zij bleef maar bij mij, dus ik kreeg in eerste instantie de kans niet om bij haar weg te komen. Ze had door dat ik op zoek was en vroeg waarom ik zo afwezig was. Op dat moment had zij moeten zeggen: we gaan terug. Toen we op de weg terug waren, ben ik uiteindelijk rechtsaf geslagen."

Hij gaat verder: "Ze is mij achterna gefietst. Die meid heeft pit, ik had er best wel veel moeite mee om van haar los te komen. Gelukkig reed ik een bospad door en zag ik op een gegeven moment een gat waar ik doorheen kon met de fiets. Dit deed ik en zij reed mij voorbij."

Bron(nen):   Omroep Gelderland