Nieuwe trend? Na kleurboeken ook Lego voor volwassenen

Legpuzzels maken, haken of kleuren, volwassenen zoeken steeds vaker naar hobby's 'van vroeger' om te ontspannen. Sindskort hoort ook Lego daarbij. In Utrecht is de eerste Legowinkel van Nederland geopend.

"Er is een grote toename van het aantal zoekacties onder volwassenen in verband met 'relaxen' en 'ontspanning'. Een deel van de volwassenen kiest voor kleurboeken, yoga of misschien legpuzzels om 'hun ontsnapping te vinden', maar Lego is ook zeker een optie", zegt een woordvoerder van Lego tegen Editie NL.

Wetenschapsjournalist Mark Mieras is het daarmee eens. "Lego is een activiteit waarbij je slechts aandacht hebt voor één ding. Dit valt onder mindfulness", legt hij uit.

Onze constante bereikbaarheid, de prikkels die overal om ons heen zijn en de smartphone die nooit ver weg is, kunnen voor stress zorgen. "Het kost veel energie om al die prikkels te verwerken en daar kun je gestrest van raken. Bij dit soort mindfulnessactiviteiten focus je je aandacht op één activiteit en daar word je rustig van," aldus Mieras.

"Bovendien maak je iets. Daarvan is bekend dat het bevredigend werkt", vertelt Mieras. "Vanuit de evolutie worden mensen er blij van als ze iets hebben verwerkt dat af is."