Waar je als single vrouw je grote liefde gaat vinden

Een geografische kijk op relaties: als je als man de ware wil vinden, kun je beter in de grote steden gaan zoeken. Als vrouw heb je juist op het platteland meer kans om je grote liefde tegen het lijf te lopen.

In en rondom de grotere steden wonen, behalve als er een Technische Universiteit staat, meer vrouwen. In Maastricht zijn zelfs bijna 9 procent meer vrouwen, in Nijmegen 6,5 procent en in Utrecht 4,1 procent. Op het platteland zijn mannen in de meerderheid. Dat ontdekte de onderzoeksredactie van RTL Nieuws.

In het algemeen zijn er meer vrouwen dan mannen in Nederland. Er worden iets meer jongens geboren, maar vrouwen worden ouder. Daarom zijn er voor iedere 1.000 mannen 1.014 vrouwen.

Jonge vrouwen, vooral als ze hoogopgeleid zijn, trekken massaal naar de steden. Ze keren bovendien minder vaak terug naar hun geboortestreek. "In de stad ontmoeten ze dan vaak een partner waarna ze zich als gezin in en vooral ook rondom de stad settelen. Ik noem dit vaak powerkoppels," vertelt emeritus hoogleraar sociale demografie Jan Latten van de Universiteit van Amsterdam.

Echt een probleem zijn de regionale verschillen in aantallen mannen en vrouwen niet. Hooguit aan de randen van Nederland, waar het aandeel mannen wel erg groot is, kan het leiden tot eenzaamheid en depressie. "Je zou ze dolende mannen kunnen noemen. Uit onderzoek blijkt namelijk ook dat mannen in gezinnen gezonder leven."

Overigens is het in grote delen van Europa zo dat er meer vrouwen zijn dan mannen. Vooral in Portugal, Frankrijk, Italië en Oost-Europa is het verschil groot. In Scandinavië zijn dan juist weer meer mannen.

Bron(nen):   RTL Nieuws