Woede over schokkende beelden van drogende haaienvinnen op dak

Op een dak van een fabriek in Hong Kong liggen zo’n 15,000 tot 20,000 haaienvinnen te drogen in de zon. De aanblik van het bewijs van de afslachting van zo’n enorme aantal haaien is voor velen ziekmakend. Juist vanwege deze reactie en publiek verontwaardiging zijn de droogactiviteiten naar een dak verplaats, waar ze dus toch werden gespot. ‘Het is schokkend,’ zegt Gary Stokes activist van ‘Sea Shepherd’, die het dak bezocht, het is voor hem de eerste keer dat hij zo’n enorme opslag van haaienvinnen zag. ‘Het meest brute en barbaarse aspect van deze industrie is dat de vinnen van levende haaien worden afgehakt, die daarna in zee worden terug gegooid om te sterven,’ voegt hij toe. Vermoed wordt dat de haaienvinnen bestemd zijn voor de markt op het Chinese vasteland, om tegemoet te komen aan de grote vraag naar de controversiële ‘delicatesse’ - waar soep van wordt gemaakt- rond het Chinese Nieuwjaar in februari. Er worden elk jaar zo’n 36 miljoen vinnen van haaien gehakt, die worden teruggegooid in zee omdat hun vlees ‘niets waard is’. De vinnen brengen € 30 per pond op in Azië en het eten ervan wordt gezien als statussymbool voor rijke Chinezen. Dierenactivisten waarschuwen dat door deze activiteiten 20 soorten haaien tegen 2017 met uitsterven worden bedreigd.

Bron(nen):   Shanghaiist  Sea Shepard    

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. grasspriet

  Het beeld is idd schokkend maar voor mij niet schokkender dan hoe wij hier met dieren omgaan in de bioindustrie. Kippen die volautomatisch geslacht worden maar ja, dat gaat nog wel eens mis en dan wordt zo’n dier levend uit elkaar gesneden maar hé, dat is maar een kip nietwaar. En het gebeurt achter gesloten deuren dus dat is allemaal niet zo erg.
  En dat is nog maar 1 voorbeeld van 1 diersoort die wij in verschrikkelijke omstandigheden houden en doden.

  Laten dan ook alsjeblieft in de spiegel kijken voordat we naar een ander wijzen.

  • Jannie Ooms

   Grasspriet draait door. Vlees behoort tot het normale voedsel van de mens.

   Er valt inderdaad nog veel te verbeteren in de bio-industrie. We eten die hele kip op, en alles van de koe en het varken. We snijden niet alleen de snavel of de oren er af, om de rest van het dier vervolgens weg te gooien. Dat is nogal een verschil!

   (in antwoord op grasspriet)
   • grasspriet

    Ik weet het, het is nooit leuk als je de conclusie moet trekken dat wij niets beter zijn dan mensen waar dan ook.
    Als jij dat doordraaien vindt, mij best. Ik vind het nogal hypocriet naar anderen te wijzen terwijl wat wij uitspoken niet minder erg is. Het enige verschil is dat we het niet (willen) zien. Ongeacht of je het hele dier opeet of niet, we hebben het recht niet zo met andere levende wezens om te gaan.

    (in antwoord op Jannie Ooms)
    • Jannie Ooms

     Tja, als je op die manier redeneert, blijven als toppunt van culinair genot alleen de sojaburger en de peulvruchtenpastei nog over. Ik zal wel een slecht mens zijn, maar doe mij maar een lekkere biefstuk. En dan nog het liefst van de haas.

     (in antwoord op grasspriet)
 2. Ad

  Er valt veel te zeggen over hoe wij in de natuur staan, een natuur waar wij zelf onderdeel van zijn.
  Echter door onze arrogantie en hebzucht hebben wij ons op een voetstuk geplaatst, dit is terug te zien in elk geloof en ritueel dat bestaat.
  Alles wat we tegenwoordig doen en waar we ”schijnbaar” in geloven is berust op invulling van ONZE behoefte, men leeft vandaag en wat de volgende generatie tegen komt lossen zij maar weer op, als mijn behoefte op dit moment maar bevredigd is.
  Men vraagt zich altijd al af wat hun doel is van dit leven, het is niks meer of minder dan leven zelf, helaas heeft onze hebzucht het gewonnen van ons verstand en is het ”werkelijke” doel veranderd in chaos en vernieling.
  De natuur heeft geen invloed meer op de balans die er was, de balans die ervoor gezord heeft dat we nu op dit moment bestaan!
  Wij kunnen geen genoegen nemen met de regels van de natuur, men komt tot leven en alleen de sterkste overleven, om daarna weer dood te gaan, het is zo simpel.
  Nee, wij willen meer en vinden ook dat wij daar recht op hebben, wij hebben onzelf boven de natuurwetten en boven (als men er in geloofd) de Goden gezet.
  Immers men zegt dat ze geloven maar handelen en oordelen zelf, als waren ze God zelf, en dat is nou net waar het fout gaat, degene die gelooft zijn volgers en niet degene die een oordeel geeft, Gods wegen zijn immers ondoorgrondelijk toch, wie kan nou zeggen wat voor doelen God heeft met een individu, wie zijn wij dan om ons daar mee te bemoeien, als je het dan toch perse nodig hebt om te moeten geloven doe dat dan vanuit je hart en betrek het op je eigen geestelijke nood.
  Zo is het ook met de natuur, men kan het simpel weg niet verkroppen dat er gewoon niks is, men moet en zal een betekenis hebben, en hiernaar leven.
  Dat is zoals we het nu doen, we leven als schapen die elkaar steeds weer verder weg brengt van ons waarlijke doel in dit leven, de machtshebbers, kerken en grote bedrijven spelen hier graag op in en bestoken ons met alle mogenlijke invullingen waarbij we denken dat dit leven is, er is immers een tijdelijk invulling van de behoefte, wat er verder mee gebeurd in de toekomst, met de medemens en natuur maakt niemand iets uit.
  We zijn op een bepaald moment de verkeerde weg ingegaan met onze denkwijze, het was niet genoeg!
  Omdat we onze bewustwording niet aankunnen en geen genoegen kunnen nemen met de natuurwetten, (waar we onze oorsprong aan te danken hebben!) leven we nu in chaos zoals hongersnood, ziekte, oorlog, stress, corruptie, vervuiling en vernieling, wij proberen de boel om te draaien en zelf een balans te maken…..de grootste denkfout ooit.

  Wat heb je aan een zwakke natuur, wat heb je eraan dat iets er is waarvoor de natuur nog niet gereed is, dan krijg je dus allerlei problemen waarmee we anno 2013 dus mee te kampen hebben, wat heeft de natuur eraan dat bv van de tien zaadjes niet de sterkste maar zwakke zaadjes ontkiemen, dat geeft geen vastigheid om verder mee te komen, er is grotere kans dat het mislukt, en als dat zo is dan is de natuur er nog niet klaar voor, er is dan bv te weinig warme of voedsel om te ontwikkelen, en zal de natuur zich op een andere manier ontwikkelen.
  Het is niet voor niks dat we bestaan, en dat is te danken aan de opofferingen die gedaan zijn door de sterkste te selecteren van de zwakste, en zonder al die klote shit die we anno 2013 hebben heeft dat miljoenen jaren geleden prima gewerkt!
  Wees niet arrogant door te denken dat wij hier de GODEN zijn, wij zijn gewoon een logich gevolg van de natuur en daarvoor mogen we denk ik iets meer respect hebben en er meer bewust van raken dat de NATUUR onze heilige God is waar we in moeten geloven en niet het schizofrene beeld wat we onzelf hebben aangepraat om onze behoefte in te vullen.

Reacties niet toegestaan