Prestatiemaatschappij: een derde scholieren krijgt bijles

Spelen, lummelen en lanterfanten, het is er niet bij. Op bijles zul je, zodat je toch je havodiploma haalt. Een derde van de middelbare scholieren krijgt inmiddels een vorm van huiswerkbegeleiding. Bij kinderen in groep 8 is dat een op vier.

Onderwijsminister Arie Slob is blij dat deze aantallen de laatste jaren stabiel zijn gebleven, maar maakt zich nog steeds zorgen over de druk die ouders hun kinderen opleggen, met name omdat ze een lager schooladvies niet accepteren. "Als je kinderen echt zo onder druk zet, omdat ze meer en meer en hoger en hoger moeten, kan dat voor kinderen heel belastend zijn", aldus Slob. "Sommige kinderen kunnen deze druk niet aan en raken psychisch in de problemen." Ook vrezen sommige politieke partijen een groeiende tweedeling van ouders die bijlessen wel en niet kunnen betalen.

Meer dan een derde van de scholieren ervaart hoge druk vanwege school. Stress, zorgen en oververmoeidheid, het was altijd iets dat voorbehouden was aan volwassenen. Kinderen bleef het bespaard. Zij waren immers kind en moesten zorgeloos kunnen spelen. Die tijd lijkt voorbij.