Geheime tunnel van SS’ers ontdekt in Kamp Amersfoort

Al langer bestond het vermoeden dat er een tunnel moest zijn die het gevangenenkamp en het gedeelte voor SS'ers in Kamp Amersfoort met elkaar verbond. Onderzoekers hebben de tunnel onlangs bloot weten te leggen.

Oud-gevangenen verhaalden in hun memoires al over de tunnel, maar pas recentelijk kon er worden gezocht. In het kamp was er een strikte scheiding tussen de barakken voor de gevangenen en het verblijf van de SS. Het gevangenkamp was afgesloten met een meters hoog hek van prikkeldraad. Om gevangenen snel uit het kamp naar bijvoorbeeld de administratie te vervoeren werd de tunnel gebruikt.

Directeur Willemien Meershoek spreekt in het AD van een unieke vondst. "De tunnel is een belangrijke ontdekking uit de verschrikkelijke geschiedenis en zal onderdeel gaan uitmaken van het verhaal van Kamp Amersfoort dat wij willen blijven vertellen.’’

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten meer dan 35.000 Nederlanders gevangen in Kamp Amersfoort. Het kamp was berucht vanwege de gruwelijke terreur. In de omgeving van het kamp zijn zeker 350 gevangenen, veelal mensen uit het verzet, gefusilleerd. Tienduizenden zijn doorgevoerd naar kampen in Duitsland, waar ze vaak alsnog de dood vonden.

Bron(nen):   AD