Giuliani wilde dat Trump Gülen zou uitleveren

Rudoph Giuliani, de raadsman van Donald Trump, heeft in 2017 bij Amerikaanse president er meermalen op aangedrongen de Turkse islamitische geestelijke Fethullah Gülen uit te leveren aan Turkije. Dat schrijft de krant The Washington Post.

Gülen wordt door Turkije ervan verdacht het brein te zijn achter de mislukte staatsgreep in 2016. Turkije heeft de VS om zijn uitlevering gevraagd, maar de Verenigde Staten hebben alle verzoeken tot nu toe afgewezen. Volgens de krant zou Trump wel wat gevoeld hebben voor het idee, maar hebben adviseurs de president tegengehouden.

De Turkse autoriteiten denken dat Gülen zijn volgelingen op grote schaal liet infiltreren in onder meer de politie, het leger en de ambtenarij. De geestelijke, een voormalige bondgenoot van president Erdogan, leeft al jaren in ballingschap in de Verenigde Staten. Hij ontkent elke betrokkenheid bij de couppoging.

Critici verwijten Erdogan de mislukte staatsgreep te misbruiken om Gülen-aanhangers aan te pakken. Sinds de couppoging tegen zijn regering zijn vele tienduizenden personen opgepakt.

Giuliani ligt op dit moment zwaar onder vuur vanwege zijn rol in de Oekraïne-affaire rond Trump.