Anne liet haar scriptie schrijven voor 1.950 euro. En vindt dat ze niets verkeerds heeft gedaan

Zelf je scriptie schrijven, dat hoeft tegenwoordig niet meer. Je huurt gewoon een van de zeker honderd bureautjes in Nederland in, die je daarbij helpen of het zelfs helemaal van je overnemen. Fraude? Nou en, denken veel studenten.

Uit onderzoek blijkt dat wereldwijd sinds 2014 bijna 16 procent van de studenten zijn werk weleens uitbesteedt. De afgelopen 40 jaar lag dit percentage op 3,5 procent. Maar zo kan iedereen een universitair diploma halen, denk je misschien. Ja, dat is ook zo. Het aantal studenten met een diploma van het hoger onderwijs stijgt al jaren.

Zelfs moeder vindt het goed
Een van de studenten die op frauduleuze wijze aan een diploma is gekomen, is Anne (gefingeerde naam). In Brandpunt vertelt ze hoe ze voor 1.950 euro haar scriptie heeft gekocht, betaald met haar DUO-lening. "Zelfs mijn moeder zei dat ik het gewoon op deze manier moest doen. Die zag mij die scriptie ook niet maken," begint ze zich te verdedigen.

Het levert natuurlijk ook geld op als je een jaar van je studie overslaat. "Uiteindelijk is het financieel gezien een slimme zet geweest, anders had ik nog een jaar collegegeld moeten betalen en vrij moeten nemen van mijn werk om de scriptie zelf te schrijven. Dat zou me uiteindelijk dus veel meer geld hebben gekost.”

Geen tijd
Ze had ook geen tijd, want ze moest werkervaring opdoen, zodat ze een jaar voorliep op haar medestudenten. “Ik had geen motivatie maar ik had er ook echt de tijd niet voor. Ik had misschien wel tijd kunnen maken, maar op het moment dat je weet dat iemand anders dit voor je kan doen en het geld je eigenlijk niet uitmaakt, dan is die keuze heel snel gemaakt.”

Niets verkeerd gedaan
En eigenlijk vindt ze dat ze niets verkeerds heeft gedaan. "Alles wat ik heb ingeleverd heb ik zelf ook gelezen en als ik iets niet duidelijk vond, vroeg ik of de ghostwriter het me wilde uitleggen. Daardoor heb ik eigenlijk alles wat in die scriptie staat zelf ook geleerd."

Geen negatieve reacties
Haar omgeving is het wel met haar eens. "Die zeiden dat ze allemaal wel iemand kenden die een opdracht of scriptie voor anderen schreef, of deze juist kocht. Ik heb er eigenlijk geen negatieve reacties op gekregen. Ik heb uiteindelijk wel gewoon mijn studie gehaald."

Stel dat niemand er achter zou komen dat je je tentamens niet zelf maakt. Dan kun je daar ook iemand voor inhuren. Zo kun je behalve het laatste jaar ook de eerste drie jaar van je studie overslaan. Scheelt veel tijd en geld. Fraude? Ach.

Bron(nen):   Brandpunt