Ophef in Japan: vrouwen mogen geen bril dragen op werk

Een aantal Japanse bedrijven heeft vrouwen verboden om een bril te dragen tijdens hun werk. Het zou 'kil' staan. Het leidt tot een verhit debat in Japan, waar vrouwen in sommige gevallen ook al verplicht worden om hoge hakken en make-up te dragen.

Diverse lokale nieuwsbronnen hebben bericht over bedrijven die om diverse redenen niet willen dat hun vrouwelijke werknemers een bril op hebben. Onder hen enkele winkelketens die vinden dat een bril 'een kille indruk' maakt, maar ook stewardessen bij wie veiligheidsredenen een rol zouden spelen. Bij werknemers in de beauty-sector zou je door de bril make-up niet goed kunnen zien.

Op social media wordt woedend gereageerd. Onder de hashtag #brillenzijnverboden betuigen veel Japanse vrouwen hun steun. Kumiko Nemoto, sociologieprofessor aan de universiteit van Kyoto, zegt dat de mensen in Japan reageren op ouderwets beleid. "De redenen waarom vrouwen geen bril zouden mogen dragen zijn belachelijk. Het gaat allemaal om gender. Het is pure discriminatie. Ze reflecteren het oude, traditionele Japanse gedachtegoed. Het gaat niet om hoe de vrouwen hun werk doen. Het draait alleen om hun uiterlijk."

Bron(nen):   BBC